Yhdysvaltain historia esitetään usein suurena, suoraviivaisena ja säröttömänä kertomuksena. Ari Helon mukaan kuva on kaunisteltu ja siloteltu. Hänen teoksensa Yhdysvaltain demokratian synty tuo esiin ristiriidoilla kyllästetyn ja kivuliaan prosessin. Eivätkä vapauden ja tasa-arvon ihanteet ole vieläkään täysin toteutuneet. 

Itse asiassa vapaus ja tasa-arvo koskivat aluksi vain valkoisia miehiä. Jopa kansanvallan kannattajan perikuvana pidetty Thomas Jefferson omisti orjia. Syvä kuilu rikkaiden ja köyhien välillä söi pohjaa perustuslain yleviltä lauseilta. Myös nykyajan vitsauksena pidetty keinottelu ja lamakaudet riivasivat Yhdysvaltoja jo varhain.

Läpi Amerikan historian suuri jännite on vallinnut liittovaltion valtaa ajavan federalismin ja osavaltioiden itsenäisyyttä puolustavan antifederalismin välillä. Federalistien mielestä osavaltioiden itsenäisyys johti nurkkakuntaisuuteen ja oman edun ajamiseen. Antifederalistit vertasivat liittovaltion valtaa entiseen emämaahan. Yksilön ja yhteisön ristiriita on polttavimpia ongelmia myös nykyään, niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kirja on tiivistä tekstiä, ja tapahtumien ja henkilöiden kirjo pakottaa usein lukijan palaamaan taaksepäin jo lukemaansa. Asioita selkeyttävät kirjan lopusta löytyvät perustamisdokumentit itsenäisyysjulistuksesta perustuslakiin ja sen moniin lisäyksiin. Niistä on helppo seurata lain kehitystä näihin päiviin asti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pekka Wahlstedt, kriitikko ja vapaa toimittaja

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2015.

Yhdysvaltain demokratian synty. Unionin idea ja amerikkalainen historiankäsitys. Ari Helo, Gaudeamus 2014. 269 s., 37 €.

Sisältö jatkuu mainoksen alla