Mitä on venäläinen samppanja? Mies juo vodkaa ja vaimo kihisee.

Tutkija Ilmari Susiluodon mukaan Venäjää ei voi ymmärtää ilman viinaa. Esimerkiksi Neuvostoliitto syntyi, eli ja luhistui vodkan voimalla. Viimeisen niitin sosialismiin iski Mihail Gorbatšovin raittiuskampanja, joka ei lopettanut kansalaisten ryyppäämistä vaan romahdutti valtion viinatulot ja painoi maan talouden syöksykierteeseen.

Teksti vilisee hauskoja anekdootteja venäläisestä juomaperinteestä ja vodkanhuuruisten hallitsijoiden toilailuista. Loppua kohden kirja saa traagisempia sävyjä.

Nyky-Venäjästä leivotaan mahtivaltiota ja bisneskeidasta, mutta tilastot ennustavat jotain muuta. Myrkkyviina, kännissä rähinöinti ja rattijuopot ovat tappaneet 900 000 venäläistä 10 viime vuoden aikana. Vertailun vuoksi: Irakin sodassa kaatuneiden amerikkalaissotilaiden määrä on vain muutama promille Venäjän viinakuolemista. Väestö vanhenee ja heikkenee, ja alkoholismi ajaa erityisesti nuoria itsetuhon tielle. Millaista tulevaisuutta voi povata maalle, missä miesten eliniän odote on lyhyessä ajassa pudonnut 63 vuodesta 53 vuoteen?

Jukka Ruukki

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ajatus Kirjat, Gummerus 2007
236 s
9789512074969

Sisältö jatkuu mainoksen alla