Tyhjän perässä on juoksutettu lapsia ja pahaa-aavistamattomia aikuisia. Kuva Shutterstock.
Tyhjän perässä on juoksutettu lapsia ja pahaa-aavistamattomia aikuisia. Kuva Shutterstock.

Narrauksen aloitti tietysti narri jo muinaisessa Roomassa. Aprillia!

Suomen ensimmäinen tunnettu aprillaaja on Hämeenkosken Kurjalan kartanon 13-vuotias neiti, joka hehkutti pilailuaan päiväkirjassaan 1. huhtikuuta 1800. Hän kirjoitti ruotsiksi, mutta suomennettuna tunnustus kuuluisi näin: ”Tänään olen narrannut mamselli Fortelinia niin, että kirjoitin kirjeen aivan kuin se olisi ollut rva Lindholmilta, siihen oli merkitty ensimmäiseksi ’aprill’ (suomeksi huhtikuu).”

Tämän perusteella voidaan päätellä, että aprillipäivää on vietetty Suomessa ainakin 1700-luvulta lähtien. Hilpeä päivä omaksuttiin kalenteriimme todennäköisesti Ruotsista, missä vanhin kirjallinen tieto aprillipiloista on vuodelta 1677. Päivän vakiintuminen vei aikansa, sillä vielä 1870-luvulla osa kansasta aprillasi huhtikuun ensimmäisen sijaan vappuaattona.

Narraus kuului kasvatukseen

Suomalaiset hallitsivat juksaamisen jo ennen ruotsalaisten esimerkkiä. Maaseudulla lasten huijaaminen aprillipilojen tapaisilla kepposilla kuului erityisesti tiettyihin töihin, jotka herättivät suurta uteliaisuutta ja joiden ajaksi lapset haluttiin pois jaloista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Esimerkiksi syysteurastuksen yhteydessä aikuiset saattoivat pyytää lasta hakemaan naapurista hännänvedintä, makkaranmittaa tai jotain muuta olematonta työkalua. Naapuri puolestaan juoksutti lapsen seuraavaan taloon, jonne esine oli muka juuri lainattu – tai ojensi lapselle naama vakavana jonkin kummallisen kapistuksen kotiin vietäväksi. Tavoitteena oli, että lapsi oppisi pois turhasta herkkäuskoisuudesta tajutessaan, että hän on juossut talosta taloon toisten naurettavana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun aprillipäivä tuli tutuksi, kepposia­ alettiin soveltaa uuteen juhlapäivään. Aivan uuden pilailun kohteen tarjosivat maaseudulla yleistyneet apteekit, joissa myytiin oudon kuuloisia tuotteita. Maantien jytyä, lapikkaannousua tai Egyptin pimeyttä valikoimista ei sentään löytynyt, vaikka lapset niitä vanhempien pyynnöstä tulivat hakemaan.

Näihin piloihin viitaten aprillipäivää on kutsuttu Suomessa myös juoksujuhlaksi. Juoksutuspilat tunnetaan muuallakin Euroopassa, mutta kansatieteilijät ja historioit­sijat eivät ole päässeet yksimielisyyteen siitä, milloin ja missä perinne sai alkunsa.

Ranskakin vie vikaan

Aprillauksen kerrotaan usein alkaneen Ranskassa vuonna 1564, kun kuningas Kaarle IX toteutti kalenteriuudistuksen ja määräsi vuoden vaihtuvaksi tammikuun alkaessa, kun se aiemmassa juliaanisessa kalenterissa oli vaihtunut 25. maaliskuuta. Tämä tarjosi oivan tilaisuuden jekuttaa niitä, jotka eivät uudistuksesta vielä tienneet tai eivät siitä pitäneet.

Perinteinen uudenvuoden juhlinta oli kestänyt viikon ja huipentunut huhtikuun ensimmäisenä päivänä kyläilyyn ja lahjojen vaihtoon. Nyt ranskalaiset keksivät kutsua toisiaan olemattomiin juhliin ja jael­la pilapaketteja.

Tämä laajalle levinnyt teoria on todennäköisesti väärä. Kirjallisia viitteitä huhtikuun ensimmäisen päivän ja pilailun yh­teydestä löytyy Englannista jo vuodelta 1392, Ranskasta 1508 ja Belgiasta 1539. Mitä ilmeisimmin keppostelu kuului uudenvuoden juhlintaan jo juliaanisen kalenterin aikaan.

Vuonna 1983 tarjolle tuli uusi selitys. Bostonin yliopiston historian­ professori Joseph Boskin esitti, että aprillipäivä sai alkunsa 300-luvun Roomassa. Narriensa pyynnöstä keisari Konstantinus Suuri kruunasi yhden heistä keisariksi, mutta vain huhtikuun ensimmäisen päivän ajaksi. Yhden päivän valtakaudellaan Kugel-niminen narri ehti julistaa huhtikuun ensimmäisen pilojen ja absurdiuden juhlaksi. Teoria sai paljon julkisuutta Yhdysvalloissa aprillipäivänä – ennen kuin siitä kertonut uutistoimisto hoksasi, että teoria itsessään oli yliopiston aprillipila.

Vakavamielisemmät tutkijat ovat ehdottaneet, että eurooppalainen aprillausperinne polveutuu hindujen viisipäiväisestä Huli-juhlasta, jonka yksi ohjelmanumero on hyväuskoisten juoksuttaminen olemattomilla asioilla maaliskuun viimeisenä päivänä. Vaikutteita on saatettu ottaa myös roomalaisten Hilaria-­juhlista, joihin kuului erilainen hulluttelu ja juhlapukuisten ylimysten heitteleminen kaloilla.
Tämä yksityiskohta on kutkuttanut erityisesti ranskalaisia ja italialaisia tutkijoita, sillä sikäläiset kutsuvat aprillipilojensa kohteita nimellä poisson de’avril ja pesce d’aprile eli huhtikuun kala. Kalaherjaus voi toki olla lähtöisin siitäkin, että sillä on haluttu ilmaista pilan kohteen olleen helppo saalis. Ruotsissa narrattua pilkataan tyhmäksi silliksi, jonka voi huijata mihin vain: ”April, april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill”. Näin silli on uiskennellut meidänkin loruumme.

Keksitty uutinen myi

Nykyään media on keskeinen aprillipilojen näyttämö. Ensimmäisiin tunnettuihin mediapiloihin lukeutuu lontoolaisen Evening Standardin vuonna 1846 julkaisema uutinen, joka kertoi, että tietyllä kauppahallilla järjestetään aasinäyttely 1. huhtikuuta. Paikan päällä lukijat tajusivat, että aaseilla tarkoitettiin heitä itseään.

Tuon ajan lehdistö taisi pajunköyden syöttämisen ilman aprillipäivääkin. Varsinkin pennilehdiksi kutsutut huokeat päivälehdet turvautuivat palturiin silloin, kun myyviä uutisia ei muuten saatu. Journalistietiikan kehittyessä sepitteitä alettiin paheksua, ja tapa rajautui aprillipäivään.

Suomen sanomalehdissä aprilliuutiset yleistyivät 1930-luvulla, mutta sota- ja pulavuosina niitä ei harrastettu. Ehkä juuri perinteen tilapäinen katkeaminen selittää, miksi nyt jo yli sata vuotta aprillannut Turun Sanomat onnistui kaikkien aikojen tunnetuimmassa pilassaan vuonna 1947.

Aprillipäivän lehti kertoi, että Alkolla on isot varastot kieltolain jälkeen suosioon noussutta ja sittemmin myynnistä poistettua Karhuviinaa, jonka valtio nyt myy edulliseen hintaan. Viinaa sai ostaa Turun keskustaan perustetusta tilapäismyymälästä. Mukaan tarvittiin pullopulan takia oma astia ja lisäksi maitokortti, jonka avulla myyntimäärä rajoitettiin kahteen litraan henkeä kohden. Paikan päälle saapui toistasataa toiveikasta lukijaa tonkkineen ja karahveineen.

Alkoholi on kuulunut suomalaisleh­tien aprillisuosikkeihin tämän jälkeenkin, ja ainakin Lahdessa ja Jyväskylässä väkeä lähti myös liikkeelle vielä 1980-luvulla. Alkoholipolitiikan löyhennyttyä viinapilat ovat menettäneet hoh­toaan ja vakioaiheeksi nousseet EU-direktiivit.

Internetin myötä suuria ihmisjoukkoja voi huijata kuka tahansa. Sosiaalisessa mediassa pilat leviävät nopeasti ja juksaajan on helppo seurata niiden onnistumista. Netistä pilajuttua on aprillipäivän mentyä mahdoton kitkeä pois, mutta toisaalta väärät ja valheelliset tiedot ovat tiedon valtaväylällä arkipäivää.
Aprillipäivä muistuttaakin meitä siitä, miten tärkeää kriittisyys ja toisaalta luottamus arjessamme ovat. Kirjailija Mark Twain osui ytimeen todetessaan, että huhtikuun ensimmäisenä päivänä meitä muistutetaan siitä, millaisia olemme vuoden muina päivinä.

Johanna Junttila on vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Lisää aiheesta: Kustaa Vilkuna, Vuotuinen ajantieto, Otava 2012; Jouni Paakkinen, Aprillia! Aprillia! Parhaat pilat kautta aikojen, Atena 2006.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2015

Sisältö jatkuu mainoksen alla