Hiki ja rasva jämähtävät vaatteeseen viileässä pesuvedessä. Kuva Shutterstock
Hiki ja rasva jämähtävät vaatteeseen viileässä pesuvedessä. Kuva Shutterstock

Ei se irtoa - ainakaan nykyisillä pesuaineilla.

Uusissa pesukoneissa on nyt oltava 20 asteen pesuohjelma. EU ei sentään pakota käyttämään sitä, mutta energiansäästöä tavoitteleva määräys kuulostaa silti hullulta. Likahan periaatteessa irtoaa­ sitä paremmin, mitä lämpimämpi pesuvesi on.

Pesutulos on neljän eri tekijän summa: siihen vaikuttavat pesuaika, pesulämpötila, pesuaine ja mekaaninen työ.

– Tätä kuvataan usein pesuympyränä, jossa kaikki neljä sektoria ovat samankokoiset. Jos jotakin tekijää pienennetään, on jotakin muuta tekijää lisättävä. Jos pesulämpötila laskee, pitää esimerkiksi pesuaikaa pidentää, Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa selittää. Pesukoneen eko-ohjelmissa pesulämpötila on usein matala ja pesuaika pitkä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Likaisempana koneesta

Lämpö edistää lian irtoamista ja pesuaineen vaikutusta. Pesuaine alentaa veden pintajännitystä ja liuottaa likaa sekä alentaa lian ja tekstiilin välistä vetovoimaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pesuaineiden emäkset edistävät lian liukenevuutta ja muuttavat rasvoja saippuoiksi. Valkaisuaine valkaisee väritahroja ja desinfioi pyykkiä, mutta se aktivoituu vasta 60 asteen lämpötilassa. Pesuaineeseen lisätty aktivaattori mahdollistaa valkaisuaineen toiminnan jo 40 asteessa eli se alentaa valkaisulämpötilaa.

Kotien pesuaineissa aktiivisina aineina on usein niin sanottuja nopeasti hajoavia tensidejä. Entsyymiteknologian ja aktivaattoreiden ansiosta niinkin alhaiset pesulämpötilat kuin 30 astetta ovat mahdollisia.

Jähmeät rasvat, kuten ihorasva ja  voiteet, irtoavat kuitenkin kuidusta vasta noin 60 asteen lämpötilassa. Marjomaan mukaan tekstiili ei 20 asteen pesuohjelmassa puhdistu rasvaliasta. Myöskään hankalammat tahrat ja hiki eivät irtoa, vaan vaatteet alkavat pinttyä ja harmaantua.

– Vaate voi tulla koneesta likaisempana kuin oli sinne laitettaessa.

Mikrobitkin pysyvät hengissä matalissa pesulämpötiloissa.

– Kun norovirus jyllää, on hyvä käyttää vähintään 60 asteen pesulämpötilaa, jossa monet taudinaiheuttajat ja pölypunkitkin kuolevat, Marjomaa sanoo.

Tarvitaan uusia aineita

Nykyisin yleisesti käytettyjä pesuaineita ei ole suunniteltu 20 asteen lämpötiloille. Niiden kaikki ainesosat eivät toimi viileässä vedessä, eivätkä ne välttämättä edes liukene kunnolla matalassa lämmössä.

Pesu 20 asteessa on nyt vaihtoehto tekstiilien raikastamiselle tuulettamalla – tai housunlahkeisiin tarttuneen rapakerroksen kuivaharjaamiselle.

Päivittäisessä hikiliikunnassa käytetyistä urheiluvaatteista voi huljutella 20 asteen pesussa isoimmat hiet pois, mutta se ei korvaa kunnon pesua.

– Niin se ei ole aivan koppurassa eikä haise kohtuuttomasti seuraavan kerran päälle puettaessa, Marjomaa ehdottaa.

Pesuaineteollisuus kehittelee viileiden lämpötilojen pesuaineita. Niissä joudutaan ainakin toistaiseksi käyttämään niin sanottuja bakteerintappajia, jotka aiheut­tavat herkkäihoisille ongelmia.

– Varmasti tulevaisuudessa on tarjolla viileissä vesissä toimivia, ekologisia, turvallisia ja tehokkaasti peseviä pesuaineita, mutta siihen on vielä matkaa.

Toisaalta voi olla, että vaatteista tulee nanoteknologian ansiosta täysin likaa hylkiviä. Marjomaan mukaan tällaisia materiaaleja on jo käytössä.

Marko Hamilo on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2014

Sisältö jatkuu mainoksen alla