Suomalaisyritys valmistaa alusvaatteita, jotka on valmistettu merien muoviroskasta kierrätetystä polyamidista.   

Tekstiili- ja muotiteollisuus on yksi suurimmista maapalloa kuormittavista teollisuudenaloista, joten muotibrändien on otettava suurempi vastuu käyttämistään materiaaleista. Vastuulliset yritykset etsivät jatkuvasti ympäristön kannalta kestävämpiä materiaalivaihtoehtoja, the other danish guyn perustaja Tommi Lähde sanoo.

 ”Ekologisia materiaaleja kehitetään lisää, ja monet yritykset toteuttavat kiertotaloutta käytännössä hyödyntämällä esimerkiksi merten muoviroskasta kierrätettyä polyamidia. Yksi tällainen yritys on alusvaatebrändimme the other danish guy.”

Puuvilla on edelleen yleisin alushousumateriaali.

”Valitettavasti se on materiaalina myös epäekologinen ja -eettinen: yhden puuvillakilon tuottaminen kuluttaa 11 000 litraa vettä.  Lisäksi puuvilla kasvatetaan alueilla, joissa vedelle olisi käyttöä muun muassa ruokatuotannossa. Tämä ei ole helppo yhtälö”, Lähde kertoo.

The other danish guy käyttää alusvaatteissaan puuvillan sijaan materiaalia, joka tehdään valtamerien muoviroskasta, kuten hylätyistä kalaverkoista.

 ”Oikein viimeisteltynä ja käsiteltynä käyttämämme materiaali on erittäin miellyttävä. Muovi sanana johtaa helposti harhaan. Alushousumme hengittävät, eivätkä hiosta.”

Yrityksen käyttämää raaka-ainetta on tarjolla runsaasti.

”Meret hukkuvat muoviroskaan ja kalaverkkoihin. Yksittäiset, pienet ponnistelut eivät muuta tilannetta”, Lähde toteaa. 

Tommi Lähteen mukaan toiminnan pitää olla riittävän laajaa, jotta sillä olisi merkitystä.

”Ympäristötietoisuus on vahvasti leimautunutta. Näpertelyllä ei saada aikaan mitään. Kun merien muoville saadaan hyvä käyttötarkoitus, jolla on maailmanlaajuisesti päivittäinen tarve, volyymi saadaan riittävän suureksi ja roskan määrä vähenee.”

Muutoksen parempaan huomeneen voi aloittaa vaikka alushousuista, jotka eivät tunnu miltään jalassa tai omassatunnossa.

theotherdanishguy.fi

lokki
Seuraa 
Viestejä5002
Liittynyt3.1.2010

Hyvästi puuvilla – alusvaatteita tehdään nyt muovista

Karvatonapina kirjoitti: Kierrätettyllä polyamidilla on samat haitat kuin uudella polyamidilla, molemmista irtoaa pesuveden sekaan mikromuovia. Toki kierrätetty on parempi vaihtoehto kuin uusi ympäristön kannalta. Puuvillan tuotannossa vesi ei mihinkään kulu. Ja jos ei osaa syödä saatta tulla nälkä. Tärkeintä uusien vaatekuitujen tuotekehityksessä olisi tehdä niistä luonnossa hajoavia. Puuvilla ja muut luonnonkuidut ovat tällaisia luonnostaan, muovikuituja on vaikeampi tehdä hajoaviksi, mutta...
Lue kommentti