Valtameriin päätyy vuosittain yli kymmenen miljardia kiloa muovijätettä, josta suurin osa on hylättyjä kalaverkkoja ja muuta muoviroskaa. Suomalaisyritys tekee roskasta laadukkaita alushousuja.

Suomalaisen alusvaatebrändin hullulle idealle on helppo nauraa: se haluaa tyhjentää meret muoviroskasta. The other danish guyn perustaja ja toimitusjohtaja Tommi Lähde on kuitenkin tosissaan.

”Idea lähti ensin vain halusta tehdä maailman parhaat alushousut miehille. Kun perehdyimme aiheeseen, syntyi ajatus, että ne pitää tehdä valtamerien muoviroskasta”, Lähde kertoo.

Suomalaisyritys haluaa muuttaa muotibrändien ajattelutapaa ja toimintaa ekologisesti kestävämmäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Yksittäiset teot jäävät helposti näpertelyksi. Kun puhutaan valtamerien muoviroskaongelmasta, ainut tapa saada riittävän iso muutos aikaan on tehdä ratkaisusta isosti kaupallista”, Lähde sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Synteettisistä, tekokuiduista valmistetuista tekstiilituotteista, kuten polyesterista, fleecestä ja akryylista, irtoaa pesussa mikromuovia. Mikromuovin osuus merten muoviroskasta on noin kymmenen prosenttia.

Suomen ympäristökeskuksen tutkimusten mukaan Suomessa noin 99 prosenttia synteettisten tekokuitutuotteiden pesussa irtoavista mikromuoveista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla siten, etteivät ne päädy vesistöihin.

On myös olemassa pesupusseja, joiden tehtävänä on ehkäistä mikromuovien joutuminen pesussa vesistöihin.

"Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että ne tehdään samasta materiaalista kuin meidän alushousumme”, Lähde kertoo.

The other danish guyn alushousut tehdään sataprosenttisesti kierrätetystä polyamidista, jonka valmistamiseen on käytetty muun muassa valtameriin hylättyjä kalaverkkoja. Alushousujen Econyl® -lanka syntyy huippuunsa viedyn teknologisen prosessin lopputuloksena Italiassa.

”Emme pidä itseämme pyhimyksinä. Meret kuitenkin hukkuvat muoviin ja jonkun pitää tehdä jotain. Miksei suomalainen alusvaatebrändi voisi auttaa?” Lähde sanoo.

”Jokainen voi valita, ostaako esimerkiksi muoviroskasta tehdyn rannekkeen vai vaatteita, joita käyttää päivittäin mutta jotka eivät näy päällepäin. Ne eivät tunnu miltään jalassa – eivätkä omassatunnossa.”

Lue lisää yrityksestä ja tuotteista täältä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla