Salaliittoteoreetikot uskovat, ettei tämä olisi onnistunut ilman sisäpiirin apua. Kuva: Lehtikuva
Salaliittoteoreetikot uskovat, ettei tämä olisi onnistunut ilman sisäpiirin apua. Kuva: Lehtikuva

Kaikki salaliittoteoriat eivät kuitenkaan ole hupsutusta.

Uskontojen vaikutusvalta vähenee ainakin länsimaissa, tiedebarometrit osoittavat tieteellisen lukutaidon kehittyvän suotuisasti, ja rationaalisuutta pidetään ihanteena. Silti yllättävän iso osa länsimaisistakin ihmisistä joskus luopuu järkiselityksistä ja uskoo mieluummin, että kaiken takana on salaliitto.

Väitöskirjaa eteläafrikkalaisista aids-uskomuksista valmisteleva Jonas Sivelä on koonnut yksiin kansiin tunnettuja salaliittoteorioita Kennedyn murhasta syyskuun 11. päivän terrori-iskuihin ja talouselämän, median ja politiikan vaikuttajien Bilderberg-ryhmään.

Monet salaliittoteorioiden tueksi esitetyt faktat ovat päättömiä. Yhden väitteen mukaan syyskuun 11. päivän yhden terroristilennon numero olisi ollut Q33NY. Kun muuttaa fontin Microsoftin tekstinkäsittelyohjelmassa Wingdingsiksi, näkee kuvat, joissa on lentokone, kaksi tornia, pääkallo ja daavidintähti. Yhteensattuma vai todiste siitä, että Yhdysvaltain hallitus oli kaiken takana? Ei kumpikaan: Q33NY ei ollut lennon numero.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Turhautumisen tuotteita

Miksi salaliittoteoriat lumoavat aivan järkeviäkin ihmisiä? Harmi kyllä Sivelä ei käy systemaattisesti läpi aiheesta tehtyä tutkimusta. Joihinkin teorioihin hän kuitenkin viittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hän itse tutki eteläafrikkalaisia urbaaneja legendoja, joiden mukaan kondomit levittävät aidsia ja levittämisen takana on apartheid-hallinto – tai Yhdysvallat tai Hitler. Historiantutkija Hofstadterin jo 1960-luvulla esittämän teorian mukaan salaliittoteoriat kumpuavat yhteiskunnallisesta ja sosiaa­lisesta ahdistuksesta ja turhautumisesta, jota eteläafrikkalaisilla tietysti on riittänyt. Monesti myös ajatellaan, että mitä luotettavampi viranomaistoiminta on, sitä vähemmän salaliittoselityksiä syntyy.

Salaliittoteoriaan taipuvaisten ihmisten psykologisointi ei ole hyvä selitysmalli. On totta, että jos uskoo yhteen salaliittoon, on todennäköisempää, että uskoo myös toiseen. Osa salaliittoteorioiden kehittelijöistä on kuitenkin Sivelän mukaan suhteellisen järkeviä ihmisiä, jotka eivät julista omaa näkemystään sataprosenttisen varmana.

Elvis ei kuollutkaan

Kiintoisinta kirjassa ovatkin sellaisten salaliittoteoreetikoiden haastattelut, jotka eivät täytä tyypillisen foliohatun kriteereitä. Esimerkiksi suomalainen rock-harrastaja ja tietokirjailija Hanny Nyberg pitää todennäköisenä, ettei Elvis kuollut elokuun 16. päivänä 1977 kotonaan Gracelandissä vaan lavasti kuolemansa. Nyberg painottaa, ettei hän ole Elvis-friikki vaan epäilijä.

”Jos tällaisia ihmisiä ei olisi, niin maapallo olisi varmaan vieläkin litteä ja Aurinko kiertäisi sitä”, Nyberg sanoo Sivelän haastattelussa.

Oikeitakin salaliittoja on olemassa. Wikileaks-paljastukset todistavat, että kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää. Ne ruokkivat myös sepitettyjä salaliittoteorioita.

 

Marko Hamilo, vapaa tiedetoimittaja

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2015

 

Kaiken takana on salaliitto. Jonas Sivelä, Atena 2015. 250 s., 33 €.

Sisältö jatkuu mainoksen alla