Miksi evoluutio-oppi keksittiin jo vuonna 600 ennen ajanlaskun alkua Miletoksessa? Miksi Aleksandriaan nousi maailman suurin kirjasto 300 eea? Miksi vetovoimateoriasta kirjoitettiin Bagdadissa jo vuosisatoja ennen Newtonia.

Miksi perspektiivi maalaustaiteessa syntyi Firenzessä 1400-luvulla? Miksi ensimmäinen pörssi avattiin 1600-luvulla Amsterdamissa? Miksi Piilaakso perustettiin San Franciscossa?

Miksi nämä ja kolme muuta kaupunkia olivat aikansa vauraimpia sekä taloudellisesti että henkisesti tieteestä taiteeseen?

Syynä oli yksinkertaisesti se, että kaupungit olivat äärimmäisen suvaitsevia ja avoimia erilaisuudelle ja moninaisuudelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Perustan tälle kaikelle loi kaupankäynti ja sen synnyttämät yhteydet mitä erilaisimpiin ihmisiin ja ajattelutapoihin. Suuret keksinnöt tieteessä, taiteessa ja teknologiassa eivät ole yksinäisten nerojen luomuksia – niiden taustalla on erilaisten näkemysten hedelmällinen vuoropuhelu.

Kaupungit olivatkin aikaansa edellä tasa-arvon vaalimisessa. Ei peritty asema, vaan aito kyvykkyys ja osaaminen olivat menestyksen tae.

Ari Turusen kirja tulee kuin tilauksesta eriarvoisuuden ja vieraskammoisuuden leimaamalle ajallemme. Kirja myös muistuttaa, että kukoistavimmatkin kaupungit lopulta tuhoutuivat. Syynä olivat uudelleen pystytetyt hierarkiat, vainot ja vallanhimoiset hallitsijat.

Pekka Wahlstedt on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2016

Maailmanhistorian kukoistavimmat kaupungit. Ari Turunen, Into 2015. 316 s., 30 €.

Sisältö jatkuu mainoksen alla