Viehättävät tekstit kohottavat lukijan uuteen kulmaan.

Maa ei kierrä Aurinkoa jonkin mystisen voiman vuoksi. Maa kulkee suoraan, mutta itse avaruus viettää kohti Aurinkoa. Avaruus kaareutuu siellä, missä on ainetta, ja tämän Albert Einstein pelkisti pieneen yhtälöön. Italialaisfyysikko Carlo Rovelli vertaa suhteellisuusteoriaa taiteen mestariteoksiin: ”Niiden loistosta nauttiminen voi vaatia pitkää perehtymistä, mutta palkintona on puhdas kauneus.”

Jos on suhteellisuusteoria kirkas, kvanttimekaniikka vie sumeuteen. Elektroni voi olla siellä ja täällä, ja on mahdotonta laskea, missä se ilmaantuu. Tämä on todennäköisyyksien maailma, joka kuitenkin toimii. Siitä todistavat tietokoneemme ja kännykkämme.

Nuo kaksi teoriaa ovat pahassa ristiriidassa, ja Rovelli valottaa myös yhdistelmäyrityksiä. Hän kuvailee hiukkasmaailman rakennetta ja universumin arkkitehtuuria sekä pohtii ajan olemusta lähtien lämmöstä. Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että menneisyydellä ja tulevaisuudella on eroa vain, kun mukana on lämpöä?

Kirjan luvut on tehty sanomalehden sunnuntailiitteeseen. Perustietoja ei edellytetä, mutta enemmän viehättävistä teksteistä saa irti, jos on pohjaa fysiikasta. Ne ikään kuin kohottavat lukijan uuteen kulmaan, josta näkee tieteen ja maailman hienouden. Soma pieni kirja sopii myös lahjaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuula Koukku on eläkkeellä oleva päätoimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2016

Seitsemän lyhyttä luentoa fysiikasta. Carlo Rovelli, suom. Markku Sarimaa, Ursa 2016. 95 s., 16 €.

Sisältö jatkuu mainoksen alla