Yhteiskunnan romahtamiseen ei tarvita sotaa.

Kymmenisen vuotta sitten koko Eurooppa näytti lintukodolta. Putinin Venäjä ei ollut näyttänyt todellista luonnettaan, pakolaistulva oli vielä pelkkä puro, Euroopan Unioni laajeni ja syveni, eikä sen tai yhteisvaluutan hajoamisesta puhunut kukaan. Nyt pelätään niin sotaa, terrorismia kuin yhteiskuntarauhan järkkymistäkin.

Ei tarvita totaalista sotaa siihen, että yhteiskunta romahtaa. Kun Neuvostoliitto aloitti 1939 talvisodan, monella pientilalla elettiin lähes omavaraistaloudessa. Nyt yhteiskunnan perustoiminnot häiriytyvät jo siitä, kun sähkönjakelu katkeilee ja netti tökkii. Huoltovarmuuskeskuksen entinen toimitusjohtaja Ilkka Kananen kirjoittaa näistä uhkista ja niihin varautumisesta kattavasti.

Kirjan tyylilaji on hieman oppikirjamainen, mutta aihe itsessään on kyllin dramaattinen pitämään lukijan mukana. Erityisen ajankohtaista kirjassa on riippuvuutemme sähkön tuonnista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Fossiilisiin polttoaineisiin perustuvaa, helposti säädettävää sähkön tehoreserviä on poistunut käytöstä. Suomesta on tulossa yhä riippuvaisempi Norjan ja Ruotsin vesivoimasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Marko Hamilo, vapaa tiedetoimittaja, Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2016

Suomen huoltovarmuus. Riittääkö energia ja ruoka, toimiiko tiedonkulku? Ilkka Kananen, Docendo 2015. 325 s., 35 €.

Sisältö jatkuu mainoksen alla