Esteetikon kokemuksista syntyi kaunis kirja.

”Olo oli kuin lahjapaketilla, joka oli tiukkaan pakattu ja lujasti nyöritetty. Kävely oli tottumattomalle hankalaa, sillä leveä vyö piti ryhdin suorana ja alaosa oli niin kapea, että kävellä ei voinut kuin hyvin lyhyin askelin. Opin pian, että sopiva askelen mitta oli yhden jalan pituus.”

Minna Eväsoja oppi myös pukeutumaan kimonoon sukkelasti, minkä harva japanitarkaan taitaa. Hän kävi vuoden teekoulua ja opiskeli kolme seuraavaa Kiotossa. Tohtoriopinnoissaan hän perehtyi maan perinteisiin taidemuotoihin.

Japani lumosi nuoren naisen, ja kokemuksista syntyi kaunis kirja. Esteetikon teksti on eloisaa, ilmavaa ja oivaltavaa. Eväsoja kertoo opinnoistaan, ystävistään ja pikkutalonsa vuokraemännästä. Hän kuvaa arkea, kuten vessoja, tohveli- ja pyyhe-etikettiä, mutta skaala yltää häihin ja hautajaisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Teemestarin vaimo opetti kokematonta: Vaikka maa repeäisi alta, älä koskaan näytä tunteitasi. Ja maahan repeää, kun Kobessa tapahtuu suuri maanjäristys. Kuukauden päästä opiskelu jatkuu – turvakypärät päässä. Estetiikan dosentti ei ole myöhemminkään jäänyt jurnuttanaan. Kun tutkimustyö ei elättänyt, hän opiskeli terveydenhoitajaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuula Koukku on eläkkeellä oleva päätoimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2016

Melkein geisha. Hurmaava ja hullu Japani. Minna Eväsoja, Gummerus 2016. 239 s., 21 €.

Sisältö jatkuu mainoksen alla