Luulisi, että perinteisten kuvateosten aika on ohi, kun kuvat näyttävät ruudulla niin hyviltä. Vaan näyttävät ne hienoilta myös kookkaassa kirjassa, joka on painettu laatupaperille. Tällä kertaa kuvateoksen aihe on kaikkea muuta kuin perinnäinen: taiteen tai eläinten sijasta ihaillaan kemiaa.

Kirja esittelee tunnetut alkuaineet, joita luonnossa on 92. Ydinreaktoreissa tai laboratorioissa niitä on tehty aina järjetyslukuun 118 asti. Alkuaineesta on sivun kuva ja toinen sivullinen tietoa ominaisuuksista ja käytöstä. Mukaan on vielä mahtunut tietopalkki, jossa on lukuarvoja, spektri ja kaaviokuvat kiderakenteesta sekä olomuodoista eri lämpötiloissa. Aukeamia tutkaillessa hupenee helposti tunti jos toinenkin.

Theodore Gray on kemisti ja tietokirjoittaja, joka harrastaa alkuaineiden keräilyä. Eri aineista tehtyjä esineitä oli kirjaa kootessa jo 2 300, ja niistä syntyi hauskaa kuvitusta. Kojeiden ja työkalujen lisäksi nähdään koruja, kolikoita, puhdistusaineita, lääkkeitä ja huuhaarohtojakin. Kirjan tekstiä luonnehtii iloinen pilke.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alkuteos on ilmestynyt jo 2009, joten käännöstä olisi kannattanut täydentää uusilla tiedoilla, esimerksi grafeenilla ja alkuaineen 117 löytämisellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirja sopii kemian, fysiikan ja tekniikan ystävälle. Suositan upeaa opusta myös lahjaksi. Antiin nähden hinta on edullinen.

 

Tuula Koukku, eläkkeellä oleva päätoimittaja

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2015

 

Kiehtovat alkuaineet. Theodore Gray, kuvat Theodore Gray ja Nick Mann, suom. Timo Hautala ja Heli Ruuhinen, Docendo 2015. 240 s., 35 €.

Sisältö jatkuu mainoksen alla