Tiaisten elämässä on yllättävän paljon tuttua.

Tänä kesänä en päässyt itse seuraamaan pönttöön asettuneen tinttiperheen elämää, mutta nautin siitä norjalaisen tietokirjailijan Andreas Tjernshaugenin kirjan välityksellä. Kirjoittajan jutusteleva tyyli tekee tekstistä viihdyttävää.

Tali- ja sinitiaiset ovat tuttuudessaan vähän kuin lähikaupan myyjät: näemme niitä usein, mutta emme tiedä niiden elämästä juuri mitään. Kirja paljastaa linnut yllättävän mielenkiintoisiksi ja paljon tutkituiksi luontokappaleiksi.

Ihmisen ja tintin yhteiselo alkoi ehkä jo silloin, kun metsästäjä-keräilijän talvivarastot houkuttivat tiaisia talin ja lihan kimppuun. Myöhemmin pönttöjen ripustamisen toivottiin pitävän pellon ja metsän tuhohyönteiset kurissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Perhe-elämä tiaisilla voi olla kuin saippuasarjasta: pettämistä, sanaharkkaa ja käsirysyä naapurin kanssa sekä kaksoiselämää kahden perheen välissä. Tinttien erilaiset elämänratkaisut on onnistuttu persoonallisuustesteissä yhdistämään niiden luonteenpiirteisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viime talvena olin välillä pettynyt, kun lintulaudalle lennähti päivästä toiseen vain tinttejä. Nyt odotan jo hiukan malttamattomana, että pääsen tarkkailemaan niiden metkuja omin silmin.

Johanna Junttila on Sanoma tiedetoimituksen toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2016

Tiaisten salattu elämä. Andreas Thernshaugen, suom. Ulla Lempinen, Atena 2016. 223 s., 31 €.

Sisältö jatkuu mainoksen alla