Isot ilmiöt kirkastuvat.

Kana on vain munan tapa saada aikaan toinen muna. Kaikkein menestyksekkäimpiä lisääntymistapoja ovat ne, joilla siirtyy eniten geenejä seuraaville sukupolville.

Voitokas menetelmä on seksin harrastaminen, kertoo Marcus Chown kirjassaan Maailma pähkinänkuoressa. Tietokirjailija ja tiedetoimittaja selittää siinä eloisasti seksin edut ja monta muuta asiaa.

Seksin yksi hyöty suvuttomaan lisääntymiseen verrattuna on, että kahden yksilön yhdistelmänä syntyvä jälkeläinen on erilainen kuin vanhempansa. Näin saadaan aikaan mahdollisimman suuri moninaisuus yksilöiden ominaisuuksissa. Kun ympäristö jostain syystä muuttuu, osa monimuotoisesta populaatiosta selviytyy myös uusissa oloissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Loisten taas on vaikeampi selviytyä jatkuvasti muuntuvassa isäntälajissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjaa lukemalla valkenee myös maailmankaikkeuden synty sekä aineen ja ajan olemus. Ja aika, se onkin ihmeellinen ulottuvuus universumissa. Mennyttä, tulevaa ja nykyhetkeä ei ole olemassa sellaisina kuin ne yleensä käsitämme. Historian ja oman elämämme tapahtumat ovat pikemminkin paikkoja aika-avaruudessa.

Chown muistuttaa, että jos valo kulkisi riittävän hitaasti, voisimme nähdä historian tapahtumat kaukoputkella. Samoin näemme nyt kaukaiset galaksit – emme sellaisina kuin ne ovat tällä hetkellä, vaan sellaisina kuin ne olivat miljardeja vuosia sitten.

Annikka Mutanen on Sanoma tiedetoimituksen tuottaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2016

Maailma pähkinänkuoressa. Kaiken ymmärtämisen käsikirja. Marcus Chown, suom. Juha Sainio, HS-kirjat 2015. 308 s., 30 €.

Sisältö jatkuu mainoksen alla