Harvalla on tietoa siitä, mistä ruoka tulee. Tanssivia lehmiä ja hymyileviä kanoja esittävät mainokset kätkevät usein taakseen ankean todellisuuden. Harva uskaltaisikaan katsoa tuotantoeläinten arjen oloja,  jotka muistuttavat enemmän keskitysleirejä kuin onnellista maalaisidylliä

Toimittaja Elina Lappalainen ja kuvittaja Christel Rönns osoittavat uudella lastenkirjallaan, että tuotantoeläinten arki voidaan tuoda esiin niin, että se ei pelota pieniä lapsiakaan.

Kirjassa on tyylikkäästi ja sulavasti limitettyä tietoa sekä tuotantoeläinten että luomueläinten oloista. Tämä herättää eläimiä rakastavissa lapsissa halun tehdä parempia valintoja.

Sekaan on ripoteltu myös fysiologista ja anatomista tietoa lehmien, sikojen ja kanojen elimistöstä, niiden toiminnoista ja tarpeista.

Esimerkiksi sian hyvinvoinnille on tärkeää, että sillä on mahdollisuus tonkia maata kärsällään. Lempeät lehmät viihtyvät toistensa seurassa, mutta parsinavetassa ne seisovat rivissä kytkettyinä kauloistaan parteen.

Elina Lappalainen voittikin vuonna 2012 sekä Kanava-palkinnon että Tieto-Finlandian edellisellä teoksellaan Syötäväksi kasvatetut. Nakki lautasella -lastenkirja on lajissaan ensimmäinen ja useammankin palkinnon arvoinen. Kirja on pakollista luettavaa niin kodeissa kuin kouluissa.

Pekka Wahlstedt, kriitikko ja vapaa toimittaja

Julkaistu Tiede-lehdessä 9/2015.

Nakki lautasella. Mistä ruoka tulee? Elina Lappalainen ja Christel Rönns, Tammi 2015. 44s., 20 €.