Nykylapset ovat syntyneet tietokoneiden ääreen.  Ohjelmointi korvaa kohta värikynät ja legopalikat. Lastenkirjojen on pysyttävä vauhdissa mukana,  ja koodaamisesta kertova Hello Ruby suoriutuu tehtävästä erinomaisesti.

Kirja jakautuu kahteen osaan. Ensimmäinen on tarina Ruby-tytön aarteenetsintäretkestä. Sen aikana hän kohtaa Django-pojan, pingviinejä, lumileopardin, robotteja ja kettuja. Hahmot symbolisoivat ohjelmointikieliä ja käyttöjärjestelmiä. Esimerkiksi robotit kuvaavat Android-järjestelmää ja ovat sen mukaisesti yhdessä tekeviä, mutta hieman sotkuisia.

Toisessa osassa on tehtäviä. Niissä rakennetaan merkkijonoja etsimällä kirjainjoukosta tiettyjä sanoja  ja opitaan analyysin taitoa jakamalla hampaanharjaus vaiheisiin

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kirjantekijä Linda Liukas ei tyydy pelkkään ohjelmointikielen opettamiseen, vaan avaa sen taustalla olevaa loogista ajattelua. Liukas on myös lahjakas piirtäjä, mikä näkyy hänen tekemässään värikkäässä ja omaperäisessä  kuvituksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uraauurtava Hello Ruby on ilmestymässä myös monissa muissa maissa Yhdysvaltoja myöten. Suomi tunnetaan maailmalla sekä teknisten innovaatioiden että kouluopetuksen ansiosta. Linda Liukas yhdistää  ne tyylikkäästi kirjassaan.

Pekka Wahlstedt, kriitikko ja vapaa toimittaja

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2015

Hello ruby. Linda Liukas, suom. Kirsikka Myllyrinne, Otava 2015. 111 s., 25 €.

Sisältö jatkuu mainoksen alla