Keskiajalla uskottiin maapallon olevan litteä. Newton hoksasi painovoiman omenan pudotessa. Gutenberg keksi kirjapainotaidon.  Nämä ja 98 muuta jo koulussa opittua totuutta ovat pajunköyttä. Sitä ovat syöttäneet poliittiset propagandistit, vanhat tarinat, yksinkertaistukset, väärinymmärrykset ja puhtaat valehtelijat.

Jo antiikissa huomattiin maapallon pyöreys, kun purjehtijat näkivät maiseman nousevan ja katoavan horisontissa. Kirjoja painettiin muinaisessa Kiinassakin,  Gutenberg vain keksi irtokirjasimet. Newton kehitteli painovoimaa yli kaksikymmentä vuotta ja vasta 80-vuotiaana keksi  tarinan putoavasta omenasta.

Kirja itsekin sortuu pajunköyden syöttämiseen. Pajunköysi Tyko Brahen virtsarakon puhkeamisesta kosteilla päivällisillä on pajunköyttä – tunnetun sankarimyytin mukaan Brahe oli niin uppoutunut tutkimuksiinsa, että unohti maalliset tarpeensa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikki tietävät vääräksi luulon, että Walt Disney loi Roope Ankan tai että natsit keksivät hakaristin. Selviöiden sijasta olisi voinut myös pohtia, onko historiaa helppo tulkita väärin, koska tapahtumat ovat jo menneisyyttä eivätkä tutkijat pääse aikakoneella tarkistamaan asioita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pekka Wahlstedt, kriitikko ja vapaa toimittaja

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2015

Sisältö jatkuu mainoksen alla