Se takaa jatkuvan kehityksen.

Yhtenäiskulttuurin hajoaminen ja yksilöllistyminen näkyvät tieteen asemassa. Virallista tiedettä ovat nousseet haastamaan asiantuntijoina esiintyvät maallikot – etenkin ravintoon ja terveyteen liittyvissä kysymyksissä.

Media nostaa haastajat esiin, koska vastakkainasettelut myyvät. Myös tieteen monimutkainen ja kehittyvä luonne peittyy yksinkertaistettujen otsikoiden ja tiedonpalojen taakse.

Onkin jo aika, että joku esittelee myös tieteen tulosten taustalla olevaa polveilevaa ja epävarmaa polkua. Tiedetoimittaja Tiina Sarja tekee tämän kirjassaan Kuka oikein tietää? ja kartoittaa tarkoin maallikkojen, median ja tieteen välistä suhdetta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ihmisillä on vääristynyt kuva tieteestä yhden ja pysyvän totuuden kertojana. Kun illuusio murtuu, maallikkoasiantuntijoiden on helppo mollata tiedettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijoiden tulisi tuoda esiin, että itsensä korjaaminen, saavutettujen totuuksien hellittämätön kritiikki ja uusien rohkeiden oletusten tekeminen takaavat sen, että tiede alituisesti kehittyy ja mahdollistaa arjessa näkyvät tekniset kumoukset.

Tutkijoiden kannattaisi myös omaksua maallikkojen innostunut ja vakuuttava esitystapa – kunhan sisältö säilyttää tieteellisen painavuutensa. Julkaisemalla itse ilman välikäsiä tutkijoiden ei tarvitse pelätä, että viesti vääristyy matkalla lukijalle.

Pekka Wahlstedt on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Kuka oikein tietää. Kun mielipide haastoi tieteen. Tiina Sarja, Docendo 2016. 220 s., 28,90 €.

Sisältö jatkuu mainoksen alla