Media kelpaa nyt meritiitiksi.

Tieteellä menee Suomessa lujaa. Tutkijoiden tekemisiä ei ole koskaan seurattu lehdissä, radiossa, televisiossa ja verkossa niin innokkaasti kuin nyt.

Tieteen julkisuuskuva on viihteellistynyt ja henkilöitynyt. Tähtitieteen professorin parranajo kerää televisiossa miljoonayleisön. Eikä Esko Valtaoja ole ainoa. Monista tieteentekijöistä on kuoriutunut valovoimaisia mediapersoonia, jotka osaavat sekä asian että esiintymisen.

Toisin oli parikymmentä vuotta sitten. Median kanssa kaveeraamista pidettiin tiedepiireissä arveluttavana. Televisioon uskaltautuvia kollegoita pilkattiin helppoheikeiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos mediajulkisuus haittasi ennen uraa, nyt se kelpaa meriitiksi. Apurahaa ropisee herkemmin, jos on rautainen tutkija ja lisäksi täyttä timangia kameran edessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esa Väliverrosen mukaan holhoavan ja yksisuuntaisen tiedevalistuksen aika on auttamattomasti ohi. Tutkijoiden on uskaltauduttava avoimeen vuoropuheluun yleisön kanssa senkin uhalla, että tulee lunta tupaan. Jos tutkija vaikenee, joku toinen ottaa estradin. Pahimmassa tapauksessa merkittäviä päätöksiä tehdään muiden kuin faktojen pohjalta.

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2016

 

Julkinen tiede. Esa Väliverronen, Vastapaino 2016. 223 s., 31 €.

Sisältö jatkuu mainoksen alla