Päästöt eivät ole juuri vähentymässä.

Tietokirjailija Rauli Partasen ja kauppatieteilijä Janne M. Korhosen kirjaa lukiessa herää lohduton kysymys: entä jos järkevän ilmastopolitiikan pahin vihollinen ei olekaan ilmastoskeptismi, vaan ydinvoiman vastustamiseen jämähtänyt ympäristöliike?

Pariisin ilmastokokouksessa viime joulukuussa päättäjät sopivat kunnianhimoisista tavoitteista hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Uhkana on, että tavoitteita löysätään vähemmän kunnianhimoisiksi, jos niiden saavuttaminen käy liian kalliiksi. Näin on jo käynyt Saksassa. Maa lisää uusiutuvaa energiaa samalla kun se luopuu ydinvoimasta. Päästöt eivät ole juuri vähentymässä, ja paineet tavoitteiden vesittämiseen kasvavat.

Ranska ja Ruotsi saavuttivat jo 1980-luvulla paljon kunnianhimoisemmat vähennykset rakentaessaan ydinvoimaa, vaikka päästöjen vähentäminen ei ollut edes tavoitteena.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Analyysi on jatkoa aiemmalle kirjalle Uhkapeli ilmastolla. Jos kahden asteen tavoitteeseen voi edes päästä ilman ydinvoimaa, kaiken täytyy mennä nappiin, ja tarvitaan myös onnenkantamoista: yllättävää läpimurtoa energiatekniikoissa. Sähkön ja lämmön tuotannossa fossiiliset voisi korvata ydinvoimalla nopeastikin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Todelliseksi haasteeksi jää öljy. Maailmantalous pyörii liikennepolttonesteillä, eikä niitä ole helppo korvata millään muulla.

Marko Hamilo,vapaa tiedetoimittaja

Julkaistu Tiede-lehdessä 9/2016

Musta hevonen. Ydinvoima ja ilmastonmuutos. Rauli Partanen ja Janne M. Korhonen, Kustannusosakeyhtiö Kosmos 2016. 320 s., 20 e.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

offmind kirjoitti:

No jos kerran uskot, että maa on litteä ja että kuussa ei ole käyty niin pakkohan sinun on uskoa, että yliopiston opettajan työpaikan turvaaminen on riittävä syy maailmanhistorian pisimmän, suurimman ja monimutkaisimman salaliiton järjestämiseen :-D

Uskominen ei kuulu eikä ole koskaan kuulunut minun työnkuvaani. Turhaan sinä paskaasi jankutat ja yrität projisoida omaa uskontoasi jonnekin.

Yliopiston opettajien työpaikkojen turvaaminen ei ole syy yhtään mihinkään. Sen, onko ilmastonmuutoshuuhaa kaikkein pisin, suurin ja monimutkaisin salaliitto, jätän sinun todistettavaksesi. Varmaan Taalaksen, Hansenin ja Mannin julistukset auttavat. Kokeile aluksi vaikkapa verrata ilmastonlämpenemishuuhaata kristinuskoon.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla