Täyteläinen. Sellainen on Seppo Turusen vieraslajeja käsittelevä teos Valloittavat lajit, jos tietokirjaa sopii arvioida viininmaistelun termein.

Se sisältää runsaasti kuvauksia kasveista, eläimistä ja taudinaiheuttajista, jotka ovat kulkeutuneet varsinaisilta elinalueiltaan jonnekin muualle, sekä siitä, mitä sitten tapahtui. Joistain vieraslajeista on tullut vitsaus etenkin valtamerten saarilla ja lämpimissä maissa. Esimerkiksi Australian villi kamelipopulaatio syntyi kuormajuhdista, jotka jätettiin omilleen autojen yleistyttyä. Nyt yli miljoona kookasta kyttyräselkää kaluaa kuivaa seutua ja ryystää vähiä vesiä.

Suomen tilannetta Turunen pohtii, kun pyöräilee Haltialan pelloilla Helsingissä ja tallustelee mökkitontillaan Lounais-Suomessa. Hän panee merkille sekä alkuperäisiä lajeja, satoja vuosia sitten saapuneita muinaistulokkaita, 1600-luvun alkupuolen jälkeen muuttaneita uustulokkaita että viime aikojen maahanmuuttajia, jättipalsamin kaltaisia pahamaineisia median suosikkeja. Mikään niistä ei rönsyile ylenpalttisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tämä on Turusen tärkein viesti: suurin osa tulokkaista on harmittomia, monet hyödyllisiä. Hän näkee hyvää jopa haitalliseksi luokitellussa, joutomaita kansoittavassa kanadanpiiskussa. Sehän kukkii syksyllä silloin, kun kotimaiset kasvit ovat jo lakastumassa, ja tarjoaa keltaisissa mykeröissään mesilähteen ötököille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Arja Kivipelto, Sanoma tiedetoimituksen toimittaja

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2015

 

Valloittavat lajit. Tulokkaat ja vieraslajit tulimuurahaisista jättipalsamiin. Seppo Turunen, Into 2015. 323 s., 31 €.

Sisältö jatkuu mainoksen alla