Painovoima ei ilmeisesti ole olennainen nivelen asennon tuntemiselle: jos esimerkiksi makaa sängyssä täysin liikkumatta, on vaikea tuntea, missä asennossa käsien ja jalkojen nivelet ovat.

Nivelpusseissa on niin sanottuja mekanoreseptoreita, joita nivelten kiertyminen ärsyttää aivan mekaanisesti. Tämä muistuttaa ihon kosketusaistia. Asennon aistimus on siis seurausta nivelen liikkeestä, ja näin ollen avaruuden painottomuus ei vaikuttane nivelten asentotuntoon mitenkään.

Sisäkorvan tasapainoaistiin painottomuus sen sijaan vaikuttaa vahvasti. Tunnemme nimittäin pään asennon siitä, miten painovoima pusertaa sisäkorvan tasapainokivet aistinsolujen karvoja vasten.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 3/1996

Vastaaja:


Assistentti ph.d Jari Hietanen, psykologian professori Mikko Sams ja psykologian lisensiaatti Veikko SurakkaTampereen yliopiston psykologian laitoksen tutkijat:

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
pmk
Seuraa 
Viestejä1855

Ihmisen aistit ovat hyvin epäluotettavia asennon selvittämistä ajatellen.

Hyvin moni lentäjä on kuvitellut lentävän vaakalentoa, vaikka tosiassa kone on kallistunut entistä enemmän tai olleen jopa syöksykierteessä. Yksi tunnetuimmista on Air France 447, joka yöllä tippui Atlantiin, kun kukaan kolmesta lentäjästä tajunnut koneen asentoa.

Juuri tätä varten kaikissa koneissa on keinohorisontti, mutta monesti jostain pilotti ei huomaa katsoa keinohorisonttia tai uskoo, että (kaikki) keinohorisontit näyttävät väärää tietoa. Lentäjän disorientaation takia on kuollut satoja ellei tuhansia ihmisiä.

 

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä6629

Aivot aistii kehon asentoa myös näköinformaation kautta ja painottomuudessa aivot nopeasti adaptoituvat hyödyntämään näköaistia asennon päättelyyn ja siten korvaamaan tasapainoelimen syötteen puutetta. 

Tuokin vastaus on annettu vuonna 1996, joten hyvin huomaa kuinka tiede on kehittynyt. Nykyään tieteessä ymmärretään paljon paremmin aivojen kykyä sopeutua, jos jonkin aistin informaatio jää puuttumaan. Aivot pyrkivät tällöin parhaansa mukaan etsimään korvaavia aisteja, jotta toiminnallisuus säilyy.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Sisältö jatkuu mainoksen alla