Taudin sairastaneet ovat suojassa, mutta heitä on vain kourallinen.

Suomen viimeinen isorokkotapaus on vuodelta 1937. Lapsena saatu rokote ei välttämättä estä tartuntaa, mutta tauti saattaa olla lievempi. Rokotuksen teho säilyy noin 20–30 vuotta. Tautisuoja puuttuu kokonaan puolelta suomalaisista, koska rokotukset lopetettiin tarpeettomina 1980.

Kansanterveyslaitos on kuitenkin varautunut mahdolliseen bioaseuhkaan. Sillä on varastoissaan riittävästi rokotetta koko kansan suojaamiseen. Urakkaan ei ole kuitenkaan syytä ryhtyä vain varmuuden vuoksi, koska eläviä taudinaiheuttajia sisältävään isorokkorokotteeseen liittyy enemmän vaaroja kuin mihinkään muuhuun immunisaatioon. Yksi miljoonasta rokotetusta kuolee ja yksi neljästätuhannesta saa aivotulehduksen.

Viimeisin sairaustapaus todettiin Afrikassa 1976, ja nyt virusta on jäljellä vain kahdessa turvalaboratoriossa Yhdysvalloissa ja Venäjällä.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2001

Vastaaja:


Pauli Leinikki


tutkimusprofessori


Kansanterveyslaitos

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
kfa
Seuraa 
Viestejä2517
Tiede-lehti

Viimeisin sairaustapaus todettiin Afrikassa 1976, 

Viimeisin isorokkotapaus olisi Wikipedian mukaan ollut vuonna 1978 eli kaksi vuotta myöhemmin:

"The last cases of smallpox in the world occurred in an outbreak of two cases (one of which was fatal) in BirminghamUK in 1978. A medical photographer,Janet Parker, contracted the disease at the University of Birmingham Medical School and died on September 11, 1978,[1]"

Tiede-lehti

 ja nyt virusta on jäljellä vain kahdessa turvalaboratoriossa Yhdysvalloissa ja Venäjällä. 

... niin ja tähän (uutinen 01.07.2014) asti myös USA:ssa eräässä FDA:n takahuoneessa, minne isorokkoampulleja oli useiden muiden taudinkantajien kera unohdettu. 

http://www.washingtonpost.com/national/health-science/fda-found-more-than-smallpox-vials-in-storage-room/2014/07/16/850d4b12-0d22-11e4-8341-b8072b1e7348_story.html

Isorokkoa sisältävät pakkaukset oli päivätty 10.2.1954. Virukset testattiin ja ainakin kahdessa ampullissa niiden todettiin olevan eläviä. Samasta varastosta löytyi myös pilkkukuumetta ja dengue - kuumetta aiheuttavia taudinkantajia. Sitä ei tietenkään tiedetä, löytyykö isorokkovirusta jostakin muustakin unohdetusta varastotilasta.

 

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla