Virukset ovat elottomia partikkeleita, jotka koostuvat pienikokoisesta perimästä pakattuna yksinkertaiseen, lähinnä valkuaisesta koostuvaan kuoreen.

Virusten elollisuus ilmenee vasta, kun virus pääsee isäntäsoluun. Tällöin viruksen perimä ohjaa isäntäsolun tuottamaan uusia viruspartikkeleita.

Virus on ”kuollut”, jos se ei enää pääse isäntäsoluun tai ei pysty enää lisääntymään siellä. Pääsy isäntäsoluun voidaan estää vaurioittamalla viruspartikkelin kuorta. Tämä onnistuu kuumentamalla, vahvalla happo- tai emäskäsittelyllä tai erityisillä desinfektioaineille. Varmempi tapa viruksen tappamiseksi on sen perimän tuhoaminen esimerkiksi UV- tai röntgen- tai gammasäteilytyksellä.

Jonkin viruslajin tappaminen lajina on vaikeampaa. Isorokkovirus, joka eli vain ihmisissä, onnistuttiin hävittämään maailmanlaajuisella rokotuskampanjalla. Kun ihmiset saatiin immuuneiksi, virus ei enää löytänyt isäntäsoluja lisääntyäkseen. WHO on aloittanut samanlaisen ohjelman hävittääkseen polioviruksen, joka sekin elää pelkästään ihmisissä.

Viruksen sairautena voidaan pitää sen perimässä tapahtuneita mutaatioita, jotka estävät tai vaikeuttavat lisääntymistä. Jokaisessa isäntäsolussa syntyy tuhansia tai kymmeniä tuhansia viruspartikkeleita, ja tällaisessa massatuotannossa monien perimään tulee virheitä. Luonnonvalinta karsii sitten ”sairaat” eli ne, jotka eivät pysty tehokkaasti infektoimaan uutta isäntäsolua.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 6/1996

Vastaaja:


Carl-Henrik von Bonsdorff


Apulaisprofessori


Helsingin yliopiston Haartman-instituutti, virologian osasto

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5287
Liittynyt9.1.2011

Eivätkö virukset koskaan sairastu tai kuole?

Huono vastaus. Esimerkiksi mimiviruksella on infektoivia viruksia, joten myös virukset voivat sairastua virustauteihin. Kuolleen ja elävän välinen raja on epäselvä ja on hyvin epäselvää kuinka virukset tulisi luokitella. Selvää on että virukset ovat paljon monipuolisempi eliöryhmä kuin kaikki muu elämä yhteensä.
Lue kommentti

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Esiäidin kannatti kyllästyä. Kuva: SPL/MVPhotos

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017