Virukset ovat elottomia partikkeleita, jotka koostuvat pienikokoisesta perimästä pakattuna yksinkertaiseen, lähinnä valkuaisesta koostuvaan kuoreen.

Virusten elollisuus ilmenee vasta, kun virus pääsee isäntäsoluun. Tällöin viruksen perimä ohjaa isäntäsolun tuottamaan uusia viruspartikkeleita.

Virus on ”kuollut”, jos se ei enää pääse isäntäsoluun tai ei pysty enää lisääntymään siellä. Pääsy isäntäsoluun voidaan estää vaurioittamalla viruspartikkelin kuorta. Tämä onnistuu kuumentamalla, vahvalla happo- tai emäskäsittelyllä tai erityisillä desinfektioaineille. Varmempi tapa viruksen tappamiseksi on sen perimän tuhoaminen esimerkiksi UV- tai röntgen- tai gammasäteilytyksellä.

Jonkin viruslajin tappaminen lajina on vaikeampaa. Isorokkovirus, joka eli vain ihmisissä, onnistuttiin hävittämään maailmanlaajuisella rokotuskampanjalla. Kun ihmiset saatiin immuuneiksi, virus ei enää löytänyt isäntäsoluja lisääntyäkseen. WHO on aloittanut samanlaisen ohjelman hävittääkseen polioviruksen, joka sekin elää pelkästään ihmisissä.

Viruksen sairautena voidaan pitää sen perimässä tapahtuneita mutaatioita, jotka estävät tai vaikeuttavat lisääntymistä. Jokaisessa isäntäsolussa syntyy tuhansia tai kymmeniä tuhansia viruspartikkeleita, ja tällaisessa massatuotannossa monien perimään tulee virheitä. Luonnonvalinta karsii sitten ”sairaat” eli ne, jotka eivät pysty tehokkaasti infektoimaan uutta isäntäsolua.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 6/1996

Vastaaja:


Carl-Henrik von Bonsdorff


Apulaisprofessori


Helsingin yliopiston Haartman-instituutti, virologian osasto

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä6629

Huono vastaus. Esimerkiksi mimiviruksella on infektoivia viruksia, joten myös virukset voivat sairastua virustauteihin. Kuolleen ja elävän välinen raja on epäselvä ja on hyvin epäselvää kuinka virukset tulisi luokitella. Selvää on että virukset ovat paljon monipuolisempi eliöryhmä kuin kaikki muu elämä yhteensä.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Sisältö jatkuu mainoksen alla