Kyllä lajeja syntyy, mutta varsinkin isoissa eliöissä syntyä ei juuri pääse näkemään.

Esimerkiksi nisäkäslajin eriytyminen kantamuodostaan voi kestää tuhansia vuosia. Lajin viimeisten yksilöiden häviäminen on paljon helpompi havaita.

Lajin synty voidaan jälkeenpäin todeta esimerkiksi vertailemalla lähisukuisten nykylajien geenejä. Näin on päätelty muun muassa, että japanin supikoira eriytyi kiinalaisesta jääkauden jälkeen, noin 10 000 vuotta sitten.

Kasveista jääkauden jälkeen on syntynyt esimerkiksi tunturikoivu, joka on hieskoivun ja vaivaiskoivun risteymä.
Hyvä esimerkki vielä käynnissä olevasta lajiutumisesta on selkälokin ja harmaalokin tilanne. Eräissä levinneisyysalueensa osissa ne ovat vielä riittävän samankaltaisia lisääntyäkseen keskenään mutta toisaalla eivät.

Nopeimmin uusia muotoja syntyy mikrobeista, kuten bakteereista ja viruksista. Taudinaiheuttajien lajiutumista lienemme mekin nähneet elinaikanamme.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 5/1998

Vastaaja:


Suvi Viranta-Kovanen


tutkija, paleontologi


Helsingin yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2498
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti