Tietääkseni kukaan ei ole vielä tutkinut adrenaliinin eli stressitilanteissa suorituskykyä lisäävän hormonin yhteyttä unimaisemiin.

Ehkä tämä johtuu siitä, että unista vain pieni osa on painajaisia ja siksi niiden havainnointi laboratorio-oloissa on hankalaa.

Yksi vaikeus on se, ettei unennäölle ole toistaiseksi löytynyt minkäänlaista hermostollista tai kehollista merkkiä, jota voisi mitata. Jotta tietäisimme, näkeekö ihminen unta vai ei, hänet pitää herättää ja kysyä asiaa häneltä itseltään.

Jotta saisimme tietää, lisääntyykö adrenaliinin eritys painajaisten aikana, meidän pitäisi siis pystyä herättämään koehenkilöitä laboratorio-oloissa sekä normaalin unennäön että painajaisten aikana, kerätä hormoninäytteitä ja verrata näitä sitten keskenään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tiedetään, että nukkumisen ja valvetilan aikainen hormonien eritys on erilaista, mutta hormonien ja unien kytköksiä vasta selvitetään. Meneillään on useita hankkeita, joissa tutkitaan hormonien yhteyttä muun muassa unien muistamiseen heräämisen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Katja Valli


unitutkija


Kognitiivisen neurotieteen tutkimuskeskus, Turun yliopisto

MooM
Seuraa 
Viestejä11325

Kyllä ainakin painajaisesta herätessä on hermot pinnassa, syke korkealla ja hiki. Mistä nuo muusta tulisi kuin adrenaliinipiikistä, kun fyysistä aktiivisuutta on kuitenkin kohtuullisen vähän? Eli jos pitäisi veikata, nin kyllä sitä erittyy.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187

Eläimillä ja varsinkin koirilla unen näkö näkyy sätkimisenä ja ääntelynä. Eikö siinä olisi mahdollisuus tutkia?

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=gU9xhLVd5R0

Nukkuva koira juoksee

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

Sisältö jatkuu mainoksen alla