Ei, sillä Maassa bakteerit hajottavat ruumiin, mutta avaruudessa säteily, paineettomuus ja kylmyys estävät niitä toimimasta.

Sen sijaan ruumis kuivuu ja pakastuu.

Auringon ultraviolettisäteily steriloi ruumiin pinnan kymmenessä minuutissa. Yhdessä Auringosta irtoavien hiukkasten eli kosmisten säteiden kanssa se vaikuttaa myös kudosten läpi. Pisimpään sinnittelevät suoliston bakteerit, jotka ovat syvällä ruumiin uumenissa.

Avaruuden tyhjiö estää bakteereita lisääntymästä. Tyhjiö ei kuitenkaan tapa niitä kaikkia; joidenkin bakteerien tiedetään selviävän paineettomuudessa itiöinä vähintään kuusi vuotta. Lepoitiöt eivät kuitenkaan vaikuta ruumiiseen, ellei sitä esimerkiksi pelasteta avaruusalukseen, jolloin bakteerit saattavat havahtua.

Myös avaruuden kylmyys lamauttaa bakteerit, ennen kuin ne ehtivät tuhota ruumista. Tyhjiössä suojaamaton ruumis näet kiehuu kuivaksi nesteistä ja jäätyy sen jälkeen noin puolessa vuorokaudessa.

Jäätymisaika kuitenkin riippuu siitä, missä päin avaruutta ruumis on. Esimerkiksi maapallon varjopuolella on pakkasta noin 270 astetta, mutta päivän puolella vain muutamia asteita. Avaruuspuku pitkittää jäätymisaikaa ja bakteerien toiminta-aikaa huomattavasti.

Avaruusruumiista olisi vaikeampi saada luotettavia dna-näytteitä kuin maapallolla kuolleen jäännöksistä, sillä ultraviolettisäteily ja kosmiset säteet vahingoittavat dna:ta.


Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2006

Vastaaja:


Harry Lehto, Kirsi Lehto


tähtitieteen dosentti, kasvivirologian dosentti


Turun yliopisto

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5296
Liittynyt9.1.2011

Hajoaako ruumis avaruudessa samalla tavoin kuin Maassa?

Tuossa on toinenkin ajatusvirhe. Kosmiset säteet eivät suinkaan ole peräisin Auringosta, vaan kosmiset säteet ovat suurienergisiä hiukkasia, jotka tulevat ties mistä. Aurinko pumppaa lähinnä protoneja ja jonkin verran UV ja röntgensäteilyä. Magneettikenttä ohjaa suurimman osan protoneista pois mutta suuren aurinkopurkauksen sattuessa jotain saattaa päästä matalalle kiertoradallekin. En tosin tiedä onko ISS:llä suunnitelmaa suuren aurinkopurkauksen varalle. Tuskin on. Hupaisa kielellinen...
Lue kommentti

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

pmk
Seuraa 
Viestejä1855
Liittynyt1.1.2010

Hajoaako ruumis avaruudessa samalla tavoin kuin Maassa?

"Jäätymisaika kuitenkin riippuu siitä, missä päin avaruutta ruumis on. Esimerkiksi maapallon varjopuolella on pakkasta noin 270 astetta, mutta päivän puolella vain muutamia asteita." Tässä on pieni ajatusvirhe. Matalalla kiertoradalla on toisella puolella vieressä aina n. 300 K musta kappale. Maapallon päivänpuolella ruumiin toisella puolella on kuuma aurinko, toisella puolella lämmin maapallo. Maapallon varjonpuolella toisella puolella lämmin maapallo ja toisella puolella muutaman Kelvinin...
Lue kommentti

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017