Ei, sillä Maassa bakteerit hajottavat ruumiin, mutta avaruudessa säteily, paineettomuus ja kylmyys estävät niitä toimimasta.

Sen sijaan ruumis kuivuu ja pakastuu.

Auringon ultraviolettisäteily steriloi ruumiin pinnan kymmenessä minuutissa. Yhdessä Auringosta irtoavien hiukkasten eli kosmisten säteiden kanssa se vaikuttaa myös kudosten läpi. Pisimpään sinnittelevät suoliston bakteerit, jotka ovat syvällä ruumiin uumenissa.

Avaruuden tyhjiö estää bakteereita lisääntymästä. Tyhjiö ei kuitenkaan tapa niitä kaikkia; joidenkin bakteerien tiedetään selviävän paineettomuudessa itiöinä vähintään kuusi vuotta. Lepoitiöt eivät kuitenkaan vaikuta ruumiiseen, ellei sitä esimerkiksi pelasteta avaruusalukseen, jolloin bakteerit saattavat havahtua.

Myös avaruuden kylmyys lamauttaa bakteerit, ennen kuin ne ehtivät tuhota ruumista. Tyhjiössä suojaamaton ruumis näet kiehuu kuivaksi nesteistä ja jäätyy sen jälkeen noin puolessa vuorokaudessa.

Jäätymisaika kuitenkin riippuu siitä, missä päin avaruutta ruumis on. Esimerkiksi maapallon varjopuolella on pakkasta noin 270 astetta, mutta päivän puolella vain muutamia asteita. Avaruuspuku pitkittää jäätymisaikaa ja bakteerien toiminta-aikaa huomattavasti.

Avaruusruumiista olisi vaikeampi saada luotettavia dna-näytteitä kuin maapallolla kuolleen jäännöksistä, sillä ultraviolettisäteily ja kosmiset säteet vahingoittavat dna:ta.


Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2006

Vastaaja:


Harry Lehto, Kirsi Lehto


tähtitieteen dosentti, kasvivirologian dosentti


Turun yliopisto

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5363
Liittynyt9.1.2011

Hajoaako ruumis avaruudessa samalla tavoin kuin Maassa?

Tuossa on toinenkin ajatusvirhe. Kosmiset säteet eivät suinkaan ole peräisin Auringosta, vaan kosmiset säteet ovat suurienergisiä hiukkasia, jotka tulevat ties mistä. Aurinko pumppaa lähinnä protoneja ja jonkin verran UV ja röntgensäteilyä. Magneettikenttä ohjaa suurimman osan protoneista pois mutta suuren aurinkopurkauksen sattuessa jotain saattaa päästä matalalle kiertoradallekin. En tosin tiedä onko ISS:llä suunnitelmaa suuren aurinkopurkauksen varalle. Tuskin on. Hupaisa kielellinen...
Lue kommentti

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

pmk
Seuraa 
Viestejä1855
Liittynyt1.1.2010

Hajoaako ruumis avaruudessa samalla tavoin kuin Maassa?

"Jäätymisaika kuitenkin riippuu siitä, missä päin avaruutta ruumis on. Esimerkiksi maapallon varjopuolella on pakkasta noin 270 astetta, mutta päivän puolella vain muutamia asteita." Tässä on pieni ajatusvirhe. Matalalla kiertoradalla on toisella puolella vieressä aina n. 300 K musta kappale. Maapallon päivänpuolella ruumiin toisella puolella on kuuma aurinko, toisella puolella lämmin maapallo. Maapallon varjonpuolella toisella puolella lämmin maapallo ja toisella puolella muutaman Kelvinin...
Lue kommentti