Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2009

Kyllä hajoaa, mutta ei sentään yhdessä yössä.


Hampaan kovakudos voi hajota niin sanottujen kelatoivien happojen vaikutuksesta. Tällainen on esimerkiksi kolajuomien fosforihappo, mutta vielä tehokkaampi hampaan syövyttäjä on sitrushedelmissä ja tuoremehuissa esiintyvä sitruunahappo.

Jos hampaat ovat suussa eivätkä lasissa, ne saavat suojaa syljestä. Sylki laimentaa suuhun vietäviä happoja ja neutraloi niitä lähemmäs suun pH:ta 6–7. (Neutraali pH on 7.) Lähes kaikki virvoitus-, energia- ja urheilujuomat sekä tuoremehut ovat kuitenkin sen verran happamia, pH 2,5–4, että niiden jatkuva juominen voi johtaa hampaiden syöpymiseen.

Hampaan kovakudoksen häviäminen eli hammaseroosio on peruuttamatonta, ja siihen liittyy usein hampaiden vihlontaa.

Juomien kulutus lisääntyy jatkuvasti; hammaseroosiota esiintyykin jo 20 prosentilla suomalaisista.

Moni tietää juomien sokerin voivat aiheuttaa hampaiden reikiintymistä, mutta hammaseroosiota lisäävät myös sokerittomat light-juomat, koska nekin ovat happamia.

Syljen puskuroiva vaikutus vaihtelee henkilöstä toiseen, ja jos syljen eritys on niukkaa ja sylki neutraloi happoja huonosti, hampaisto sietää happamia juomia heikosti.

Paras tapa välttää happamien juomien aiheuttamaa eroosiota on käyttää juomia hyvin kohtuullisesti tai ei lainkaan. Pillillä juominen on vähemmän haitallista kuin lasista tai pullosta juominen.

Vastaaja:


Jorma Tenovuo


kariesopin professori


Turun yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla