Suuntaus näkyy kirkoissakin. Kuva: iStock
Suuntaus näkyy kirkoissakin. Kuva: iStock

Uurnahautaukset murtavat itä-länsiperinnettä.

Kristillisessä perinteessä vainajat on haudattu itä-länsisuuntaisesti, kasvot kohti itää. Itä on auringonnousun ja oletetusti myös Kristuksen toisen tulemisen suunta.

Islaminuskon mukaan vainaja haudataan oikealle kyljelleen kasvot Mekkaan päin, juutalaisuudessa taas kasvot Jerusalemiin päin.

Itä-länsisuuntaiset haudat ovat auttaneet arkeologeja ajoittamaan kristinuskon saapumista Suomeen. Tällaisia hautoja on löytynyt 1100–1300-luvulta alkaen.

Myös kristilliset kirkot on perinteisesti suunniteltu itä-länsisuuntaisesti ja alttari sijoitettu itäpäätyyn. Vanhoissa kirkoissa haudat sijaitsevat samansuuntaisesti.

Hautausmaalla hautakiven sijainti ei välttämättä kerro, miten päin vainaja on haudattu. Hautakivi voi hyvin olla myös vainajan jalkojen päällä.

Nykyisillä Suomen evankelisluterilaisilla hautausmailla on jouduttu tinkimään vainajien sijoittelusta tilanahtauden vuoksi, mutta perinteiseen hautojen suuntaamiseen pyritään edelleen.

Tuhkauksen yleistyminen on muuttanut tilannetta. Ilmansuunnilla ei ole merkitystä uurnan hautauksessa tai tuhkan sirottelussa. Uurnahautausmailla haudat voivatkin sijaita miten päin vain, eikä tuttua ruutukaavaakaan välttämättä noudateta.

Vastaajana Ilona Pajari,

sosiaalihistorian dosentti, Jyväskylän yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2018

Rapeus jää haaveeksi, jos pannu on kylmä ja rasva tavallista voita.

Maailmassa ei ole niin hyvää kokkia, ettei ensimmäinen yritys olisi aina riekaleinen valkea möykky. Toinen lettukokin kummajainen on se, että ensimmäisen puolen paistopinnalla on aina erilainen kuvio kuin toisen. Tieteellistä syytä kumpaankaan ilmiöön ei tarkkaan tiedetä.

Yleensä paistaja on malttamaton ensimmäistä lettua odottaessaan ja annostelee siksi taikinaa liian kylmälle pannulle. Parempaan tulokseen pääsee, jos antaa pannun kuumentua perusteellisesti. Lisäksi rasvan pitää antaa ruskistua.

Letuista saa rapeita ja kullankeltaisia, kun paistaa ne kuumalla pannulla kirkastetussa voissa. Silloin vesi haihtuu nopeasti paistoksen pinnalta. Rapeus jää helposti syntymättä, mikäli käyttää tavallista voita tai muuta vesipitoista rasvaa. Tällöin lettutaikina vain kiehuu vedessä.

Kirkastettu voi valmistetaan poistamalla voista heraproteiini ja vesi. Jäljelle jää voiöljy, joka kestää palamatta erittäin korkeita paistolämpötiloja.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018

Molemmat ovat oman kielikuntamme perintöä, eivät lainaa länsinaapurista.

Suomen minä-pronomini ei ole lainaa ruotsista, vaan se kuuluu uralilaisen kielikunnan ikivanhaan perintösanastoon. Sille löytyy etymologisia vastineita itämerensuomesta samojedikieliin asti, joten se on ollut suomessa ja sitä edeltäneissä kielimuodoissa jo tuhansien vuosien ajan, kauan ennen kosketuksia ruotsiin.

Äänneasultaan samantapaisia ensimmäiseen persoonaan viittaavia pronomineja on myös muissa kielikunnissa. Indoeurooppalaisten kielten lisäksi niitä löytyy esimerkiksi mongoli- ja tunguusikielistä, eskimo-aleuttilaisista kielistä, eräistä tunnetuista muinaiskielistä, kuten etruskista ja sumerista, sekä monista paleosiperialaisista kielistä, jotka eivät tiettävästi ole sukua toisilleen.

Tätä pronominien yhtäläisyyttä ovat jotkut tutkijat pitäneet todisteena kielikuntien välisestä alkusukulaisuudesta, mutta vaikka ensimmäisen persoonan pronomini kuuluu kielen parhaiten säilyviin aineksiin, kielitieteellisesti perusteltuja sukulaisuusteorioita ei voi rakentaa pelkästään yksittäisten pronominien varaan.

Itse-sanalla on erikoinen historia. Sekin kuuluu ikivanhaan suomalais-ugrilaiseen perintösanastoon, mutta se ei ole alkuaan ollut pronomini vaan substantiivi, joka on tarkoittanut varjoa tai ihmisen varjosielua. Ihminen näkee varjossa oman kuvansa, siis itsensä, ja sukukielten sanavastineista päätellen myös ihmisen sielun eli hänen henkisen minänsä on aikoinaan uskottu heijastuvan hänen varjossaan.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018