Suuntaus näkyy kirkoissakin. Kuva: iStock
Suuntaus näkyy kirkoissakin. Kuva: iStock

Uurnahautaukset murtavat itä-länsiperinnettä.

Kristillisessä perinteessä vainajat on haudattu itä-länsisuuntaisesti, kasvot kohti itää. Itä on auringonnousun ja oletetusti myös Kristuksen toisen tulemisen suunta.

Islaminuskon mukaan vainaja haudataan oikealle kyljelleen kasvot Mekkaan päin, juutalaisuudessa taas kasvot Jerusalemiin päin.

Itä-länsisuuntaiset haudat ovat auttaneet arkeologeja ajoittamaan kristinuskon saapumista Suomeen. Tällaisia hautoja on löytynyt 1100–1300-luvulta alkaen.

Myös kristilliset kirkot on perinteisesti suunniteltu itä-länsisuuntaisesti ja alttari sijoitettu itäpäätyyn. Vanhoissa kirkoissa haudat sijaitsevat samansuuntaisesti.

Hautausmaalla hautakiven sijainti ei välttämättä kerro, miten päin vainaja on haudattu. Hautakivi voi hyvin olla myös vainajan jalkojen päällä.

Nykyisillä Suomen evankelisluterilaisilla hautausmailla on jouduttu tinkimään vainajien sijoittelusta tilanahtauden vuoksi, mutta perinteiseen hautojen suuntaamiseen pyritään edelleen.

Tuhkauksen yleistyminen on muuttanut tilannetta. Ilmansuunnilla ei ole merkitystä uurnan hautauksessa tai tuhkan sirottelussa. Uurnahautausmailla haudat voivatkin sijaita miten päin vain, eikä tuttua ruutukaavaakaan välttämättä noudateta.

Vastaajana Ilona Pajari,

sosiaalihistorian dosentti, Jyväskylän yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2018

Nopea jäätyminen vaatisi äärimmäiset pakkaset.

Jäätyminen kaarelle ei tunnu todennäköiseltä, eikä sellaisesta ole tiettävästi havaintoja maapallon kylmimmistäkään kolkista.

Ratkaisevaa on se, kuinka kauan pissa lentää kaaressa. Tyypillisesti se osuu maahan alle parissa sekunnissa, ja siksi jäätymisen pitäisi tapahtua erittäin nopeasti.

Tämä vaatisi lähes sadan pakkasasteen kylmyyden, jota ei ole koettu edes Etelämantereella. Sikäläinen maailman pakkasennätys on -93,2 astetta.

Pissa on lähtiessään kehon sisäosien lämpöistä eli 36–37-asteista. Pissasta 95 prosenttia on vettä, ja se sisältää muun muassa suoloja. Lämpötila on siis kohtuullisen korkea ja lämpösisältö suuri, ja lisäksi löytyy jäätymisen estoaineita. Ne kaikki hidastavat jäätymistä.

Pissan jäätyminen nopeutuisi, jos se levittyisi pisaroina tai suorastaan sumuna, mutta silloin ei voi enää puhua kaaresta. Tehokkaimmin lämmönhukkaa lisäisi ja jäätymistä vauhdittaisi tuuli, mutta tässä tapauksessa siitä, varsinkaan vastatuulesta, ei ole apua.

Vastaajana Hannu Rintamäki,

tutkimusprofessori, emeritus, Työterveyslaitos.

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2018

Periaatteessa sen voisi purkaa ja kotiuttaa palasina.

Kansainvälisen avaruusaseman kotiuttamista vaikeuttaa liike-energia. Asema matkaa kiertoradallaan noin 400 kilometrin korkeudessa lähes kahdeksan kilometrin sekuntivauhtia. Tätä huimaa nopeutta pitäisi jotenkin laskea, jotta asema saataisiin pehmeästi Maahan.

Jos nopeutta vähennettäisiin edes hieman, ilmakehä alkaisi jarruttaa asemaa kiihtyvää tahtia. Sitä eivät rakenteet kestäisi: asema hajoaisi paloiksi noin 90 kilometrin korkeudessa. Noin puolet siitä sataisi maahan sekalaisena romuna. Loppuosa jäisi ilmakehään kaasuna ja pölynä.

Avaruusaseman voisi periaatteessa purkaa ja kotiuttaa palasina. Asema kuljetettiin aikoinaan kiertoradalle yksittäisinä moduuleina, jotka sitten koottiin yhteen.

Avaruussukkulan kaltainen isolla rahtiruumalla varustettu alus voisi kuljettaa moduulit takaisin Maahan. Operaatio tulisi kuitenkin erittäin kalliiksi.

Toinen ongelma on sopivan aluksen puute. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa luopui avaruussukkuloista vuonna 2011.

Yksi tulevaisuuden ratkaisu voisi olla avaruusteknologiayrittäjä Elon Muskin SpaceX-yhtiön BFR-jättiläisraketti. Se on suunniteltu uudelleen käytettäväksi, joten sitä olisi halvempi lennättää kuin perinteisiä kantoraketteja.

BFR:n rahtiversio pystyisi kuljettamaan avaruusaseman osat purettuina kiertoradalta Maahan. Siihen tarvittaisiin ehkä noin kymmenen lentoa.

Vastaajana Mikko Suominen,

avaruustekniikkaharrastaja, tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2018