”Pesussa” liikkuvat siittiöt erotellaan liikkumattomista siittiöistä ja muista soluista sekä siemenplasmasta.

Kyse on siis pikemminkin sperman seulomisesta kuin pesemisestä.

Koeputkihedelmöitys ei edes onnistuisi ilman tätä työvaihetta, sillä siemennesteen siittiöt eivät ole sellaisinaan valmiita hedelmöitykseen. Luonnontilanteessa ne saavat tämän kyvyn altistuessaan naisen lisääntymiskanavan hormoneille, entsyymeille ja proteiineille. Koeputkihedelmöityksessä siittiöt kuitenkin kohtaavat munasolun maljalla, joten ne on etukäteen tehtävä hedelmöityskykyisiksi eli kapasitoitava.

Käytännössä sperman pesu linkouksineen ja liuoksineen kapasitoi siittiöt. Ilman kapasitaatiota ne eivät kykenisi porautumaan munasolun suojakalvon, zona pellucidan, lävitse.

Keinosiemennyksessä, jossa siittiöt ruiskutetaan suoraan kohtuonteloon, hedelmöityminen olisi mahdollista, vaikkei spermaa pestäisi. Siittiöthän altistuvat naisen proteiineille ja kapasitoituvat matkalla munasolua kohti.

Siittiöt kuitenkin seulotaan, jotta ne voidaan ruiskuttaa kohtuun sperman sijasta soluviljelyliuoksessa. Sperma nimittäin aiheuttaisi kohdussa turhaa ärsytystä, kuten supistelua. Pesussa myös tarkistetaan siittiöiden liikkuvuus; lamaantuneita olisi turha ruiskuttaa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2006

Vastaaja:


Aila Tiitinen


naistentautien ja synnytysopin dosentti


Naistenklinikka, Helsinki

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
George Hanson
Seuraa 
Viestejä1809
Rousseau

Eli jos mies ejakuloi esim. kouraansa, niin siinä kourassa olevat siittiöt ovat oikeastaan "impotentteja". Tämä oli todella uutta!

Entä muumimukissa, jos se on etukäteen huolella pesty?

http://urbaanisanakirja.com/word/muumimuki-menetelma/

Ei luulisi astian pienet epäpuhtaudet haittaavan, onhan siellä naisen elimissäkin jos jonkinlaista bakteeria ja muuta.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Eli jos mies ejakuloi esim. kouraansa, niin siinä kourassa olevat siittiöt ovat oikeastaan "impotentteja". Tämä oli todella uutta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla