Kysymykseen voi vastata sekä myöntävästi että kieltävästi riippuen siitä, mistä hidas lukunopeus johtuu.


Jos lukija on aloittelija, hän tunnistaa yksittäisiä sanoja hitaasti ja työläästi. Tällöin tarkkaavaisuus ei välttämättä riitä ajatusten ymmärtämiseen, ja mieleenpainaminen kärsii. Mikäli hidas lukunopeus johtuu ymmärtämisen vaikeudesta, hitaus auttaa mieleenpainamista. Tekstin sisältämiä asioita on erittäin vaikea painaa mieleen, mikäli ne jäävät ymmärtämättä.

Kysyjällä saattaa olla mielessä pikalukuoppaiden väite, että lukunopeuden kasvattaminen parantaa muistamista. Tämä ei pidä yleispätevästi paikkaansa. Keskeistä on pitää lukunopeus sellaisena, että ehtii ymmärtää, mitä lukee. Helppoa tekstiä voi lukea nopeastikin ymmärtämisen ja mieleenpainamisen kärsimättä.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2003

Vastaaja:


Jukka Hyönä


akatemiatutkija


Turun yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2498
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti