Jos napajäätiköt sulavat, niistä tuleva vesi voisi levitä koko maapallolle kymmeniä metrejä paksuna kerroksena.

Merenpohja antaa kuitenkin periksi lisäveden painolle ja vajoaa arviolta 15 metriä, jolloin mantereet nousevat vastaavasti noin 35 metriä.

Tällä tavalla maapallo pulskistuu vyötäröltään sen verran, että sen hitausmomentti kasvaa noin viisi miljoonasosaa. Koska pyörimismäärä säilyy, pyörimisvauhdin täytyy hidastua samat viisi miljoonasosaa. Samanlainen pyörimismäärän säilyminen hidastaa taitoluistelijan piruettia, kun luistelija ojentaa käsivarret sivulle.

Viisi miljoonasosaa merkitsee vuorokauden pitenemistä 0,4 sekunnilla. Jos muu ajanlasku pidetään entisellään, käyttöön on otettava karkaustunti, jotta kellon mukainen keskipäivä vastaa todellista keskipäivää. Karkaustuntia käytettäisiin 25 vuoden välein.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2001

Vastaaja:


Juhani Kakkuri


professori


Geodeettisen laitoksen ylijohtaja 1977-1998

Reifengas
Seuraa 
Viestejä3271
Liittynyt30.5.2010

Hidastaako napajäätiköiden sulaminen maapallon pyörimistä?

Höpö-höpö! Merenpohjat ovat kilometrien syvyyksissä, eikä siinä parinkymmenen metrin pinnannousu tunnu missään. Manteret ja meret pysyvät paikoillaan - matalat (siis parinkymmenen metrin) rannikot vain vaihtavat paikkojaan. Mutta maapallon pyöriminen hidastuu teoriassa, vaan emme me sitä käytännössä huomaa.
Lue kommentti

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

syytinki
Seuraa 
Viestejä9287
Liittynyt18.8.2008

Hidastaako napajäätiköiden sulaminen maapallon pyörimistä?

Hyvä vastaus muutenkin. Kertoo jotain outoa - etten sanoisi yleisen ilmastonmuutos-totuuden vastaista - ilmaston muutoksen seurauksena sulavien napojen aiheuttamista tulvista. Veikkaisin kuitenkin, että jos noin käy, että merenpohja painuu ja navat pullistuvat, olisi seurauksena pientä/suurta maanjäristystä ja tulivuoren purkauksia. Mikä on sellainen kauhukuva, jota en ole vielä lukenut ilmastoalarmistien huomanneen, mutta eivätköhän ne siitä.
Lue kommentti

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2502
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti