Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Ikävä sävy jäi perinnöksi sota-ajalta.

Hyvästi on hyvä-sanasta johdettu adverbi, jonka perusmerkitys on ’hyvin’. Sitä on kansankielessä käytetty ja käytetään edelleenkin tavallisen adverbin tapaan: Muistan hyvästi sen asian; Hän teki työnsä hyvästi. Lisäksi hyvästi-sanaa on käytetty erilaisissa huudahduksissa ja tervehdyksissä: Herra hyvästi siunatkoon; Jääkää hyvästi. Näissäkin se tarkoittaa samaa kuin yleiskielen hyvin. Lähtiessä on toivotettu puhekumppanille hyvää jatkoa.

Usein toistuvilla fraaseilla on tapana lyhentyä ja yksinkertaistua. Näin myös Jää tai Jääkää hyvästi on lyhentynyt muotoon Hyvästi, jolloin hyvästi-sanasta on tullut itsenäinen lähtötervehdys. Siitä on myös johdettu muita saman aihepiirin sanoja: hyvästellä, hyvästely, hyvästit.

Ikävän kaiun hyvästi-sana on saanut sota-aikana, jolloin läheisille on jouduttu sanomaan hyvästejä ilman että jälleennäkemisestä on ollut mitään varmuutta. Kun on haluttu vakuutella itselleen ja toisille, ettei ero ole lopullinen, on valittu toisenlainen, selvästi jälleennäkemiseen viittaava hyvästelysana: Näkemiin. Tästä puolestaan on seurannut merkitysten polarisaatio: hyvästit sanotaan silloin, kun halutaan korostaa eron olevan lopullinen.

Vastaajana Kaisa Häkkinen, suomen kielen professori, Turun yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 9/2014

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7843
Liittynyt1.2.2010

Hyvästi! Miksi hyvällä sanalla on paha kaiku?

Hyvästi! sanan synkän kaiun sai aikaan H.Tanskanen, käyttäessään sitä toistuvasti tiede.fi keskustelufoorumilla, aina kun poistui pysyvästi keskustelijoiden joukosta. Tämä tapahtui kymmeniä kertoja ja konsensuksen mukaan synkkä kaiku syveni joka kerralla, ollen nyt se mitä se on. Asiasta on harkittu luotavan Wiki-artikkeli, mutta koska kukaan ei ole sitä viitsinyt luoda, se on jäänyt pysyvään vaiheeseen.
Lue kommentti

- Ubi bene, ibi patria -

Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018