Juoman lämpötilalla ei ole käytännössä merkitystä, vaikka hieman huoneenlämpöä viileämpi neste imeytyykin parhaiten elimistössä.

Kesäkuumassa korkattu jääkylmä juoma tuntuu toki tavallista virkistävämmältä. Raikkauden tuntua korostavat kielen päällä rikkoutuvat hiilidioksidikuplat.

Helteellä on tärkeintä pitää huolta nestetasapainosta, koska kuumuus lisää nestehukkaa jopa 0,5-1 litraa tunnissa. Elimistöön imeytyy juomaa noin litra tunnissa, joten sitä kannattaa naukkailla usein ja pieninä annoksina.

Reippaan hikoilun jälkeen paras ja nopeimmin imeytyvä juoma on sellainen, jonka painosta viitisen prosenttia on sokeria ja puoli prosenttia suolaa. Tällaisia yhdistelmiä löytyy urheilujuomista. Alkoholia ja kofeiinia sisältäviä janonsammuttajia on hyvä hörppiä hillitysti, sillä ne kiihdyttävät nesteen poistumista elimistöstä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 5/1999

Vastaaja:


Mikael Fogelholm


ravitsemustieteen dosentti


Helsingin yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2510
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti