Yleisesti ottaen salaman voidaan sanoa lyövän ylhäältä alas, vaikka asia on huomattavan monimutkainen.

Jokainen salamanisku koostuu näet itse asiassa esisalamasta ja sitä seuraavasta pääsalamasta.

Salamoinnin alkaessa pilvestä lähtee maata kohti esisalama, joka raivaa pääsalamalle purkauskanavan ja varaa sen sähköllä. Kanavan avautuminen kestää useita millisekunteja, joten kasvusuunnan ehtii havaita paljain silmin. Myös salaman haaroittuminen osoittaa, mihin päin salama kasvaa. Jos haarat osoittavat alas, salama lyö ylhäältä alas.

Kirkas pääsalama, joka leimahtaa esisalaman avaamassa purkauskanavassa, etenee maasta pilveen päin. Pääsalama liikkuu kuitenkin lähes valon nopeudella, joten sen suuntaa silmä ei ehdi havaita.
Esisalama siis lyö ylhäältä alas ja pääsalama alhaalta ylös. Poikkeustilanteen tarjoaa hyvin korkea masto tai vuorenhuippu, josta esisalama voi lähteä kasvamaan alhaalta ylös. Näissäkin tapauksissa haaroittuminen osoittaa, mihin suuntaan salama etenee.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2002

Vastaaja:


Tapio Tuomi


tutkimuspäällikkö


Ilmatieteen laitos

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2515
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti