Tehokkaimmin lusikassa.

Jäähtyy, sillä virtaus vie mukanaan lämpöä. Kyseessä on sama ilmiö kuin se, että tuulella pakkanen puree paljon pahemmin kuin tyynellä, vaikka ilman lämpötila olisi sama. Iho näet aistii karkaavan lämmön.

Kannattaa kuitenkin huomata seuraava: Pieni kappale, jonka pinta-alan ja tilavuuden suhde on suuri, jäähtyy nopeammin kuin iso kappale. Puuron saa siis lusikassa jäähtymään tehokkaasti puhaltamalla, mutta lautasella välitön vaikutus on pienempi.

Suusta tuleva ilma on tietysti yleensä lämpimämpää kuin ilma ruoan ympärillä. Se kuitenkin sekoittuu äkkiä muun ilman kanssa, joten ruoka ei joudu kosketuksiin 37-asteisen ilman kanssa, ja jos joutuisikin, niin ruoka on kuitenkin kuumempaa. Kukaan ei puhaltelisi alle 37-asteista ruokaa.

Vastaajana Timo Vesala, meteorologian professori, Helsingin yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2014