Monet pohjoiset sammakot voivat jäätyä saamatta pysyviä vaurioita.

Meillä tuttu tavallinen sammakko (Rana temporaria) pärjää kahdessa pakkasasteessa noin kolme vuorokautta. Sen Pohjois-Amerikan sukulainen metsäsammakko (Rana sylvatica) kestää kuuden asteen pakkasta useita viikkoja. Siperiassa tavattava siperiansalamanteri (Hynobius keyserlingii) voi selvitä, vaikka pakkasta olisi 35 astetta.

Jäätyneen sammakon aineenvaihdunta on lähes tulkoon pysähtynyt, ja sen sydän, verenkierto ja hengitys seisahtuvat. Jopa kaksi kolmasosaa kehon kokonaisvesimäärästä on jäässä.

Sammakot selviytyvät jäätymisestä tuottamalla jäätymisenestoaineita ja jäätymisprosessia sääteleviä proteiineja. Muun muassa glyseroli ja glukoosi ehkäisevät soluseiniä rikkovien jääkiteiden muodostumista. Eräät proteiinit taas siirtävät jääkiteiden muodostumisen solujen ulkopuolelle. Näin terävät kiteet eivät pääse rikkomaan soluja.


Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2006

Vastaaja:


Juha Merilä


populaatiobiologian professori


Helsingin yliopisto

Mahtuisi kylpyhuoneeseen.

Ei tiedetä tarkasti, paljonko galaksissamme on tähtiä. Yleensä arvio perustuu Linnunradan mitattuun ainemäärään, joka on noin 500 miljardia Auringon massaa. Tähtien osuus siitä on pyöreät 100 miljardia. Koska suurin osa tähdistä on Aurinkoa keveämpiä, tähtien luku on suurempi. Olkoon 300 miljardia karkea arvio.

Keskikarkean hiekan jyvien läpimitat ovat 0,25–0,5 millimetriä. Siitä voi laskea kuutiomillin hiekkaa sisältävän noin 30 jyvästä. Hiekkakasan tilavuus saadaan siis jakamalla 300 miljardia 30:llä, mistä tulee 10 miljardia kuutiomilliä eli 10 kuutiometriä. Kylpyhuone on tätä kokoluokkaa.

Jyvien määrää voi myös luonnehtia siirtämällä ne aika-akselille. Poimitaan jyviä yötä päivää yksi per sekunti. Tätä vauhtia hiekkakasa hupenisi 10 000 vuodessa. Paljon vai vähän?

Vastaajana Pekka Teerikorpi,

tähtitieteen dosentti, Turun yliopisto.

Jlkaistu Tiede-lehdessä 10/2017

Unilamaa edeltää siirtymä. Kuva: Shutterstock

Lihakset eivät vielä ole täysin rentoutuneet.

Moni on herännyt säpsähtäen tai nytkähtäen juuri kun on saamassa unen päästä kiinni. Joskus kokemukseen yhdistyy ikävä putoamisen tunne.

Ilmiö on ihmiselle normaali, mutta sen syytä ei oikein tunneta. Erään teorian mukaan kyseessä on elimistön rentoutumiseen liittyvä reaktio. Aivot ovat jo vaihtaneet tajunnan tilaa, mutta lihakset käyvät yhä kierroksilla. Ne eivät ole vielä unilamassa.

Nytkähdykset ja säpsähdykset ovat ilmeisesti osa hermoston siirtymävaihetta, sillä niitä ei esiinny valveessa eikä varsinaisessa unessa.

Vaikka nytkähteleminen on täysin luonnollista, se voi usein toistuessaan kieliä unen puutteesta tai epäsäännöllisestä unirytmistä. Jos olo tuntuu levänneeltä, säpsähdyksistä ei kannata huolestua.

Vastaajana Tarja Stenberg,

fysiologian dosentti, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2017