Sumuun vetää. Kuva: Getty Images
Sumuun vetää. Kuva: Getty Images

Ei edes pölyhiukkasen vertaa.

Pieniä määriä ilmaisevat kuvailusanat ovat suosittuja muodoltaan kielteisissä, olemattomuutta tähdentävissä sanontatavoissa: ei hitustakaan, ei hiventäkään, ei hiukkaakaan, ei himpun vertaa.

Pöly on pienistä, keveistä hiukkasista koostuvaa ainetta ja pöläys siitäkin vain kevyt tuulahdus. Sanan ilmaisuvoimaa on murteissa ja arkipuheessa tehostettu lisäämällä pöläyksen eteen sopivasti sointuvia määritteitä: ei höykäsen pöläystä, ei pöyhösen pöläystä, ei pöykösen pölähtävää, ei pyhäsen pölähtävää.

Kaikkien perusmerkitys on sama: ei yhtään mitään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Määritteen ei tarvitse välttämättä merkitä mitään täsmällistä, mutta höykä sopii yhteyteen erityisen hyvin, sillä kansankielessä se tunnetaan ilmassa leijuvan sumun tai kaasun merkityksessä. Höykänen selittyy sen johdokseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hölkäsen pöläys on yleisemmin tunnetun höykäsen pöläyksen muunnelma. Usein yhdessä esiintyvät sanat voivat vaikuttaa toistensa muotoon, mikä näkyy esimerkiksi lukusanaluetteloista. Höykäsen muuttumista hölkäseksi on äänteellisesti voinut vauhdittaa myös kaikille tuttu hölynpöly, jossa alkuosa on samaa juurta kuin verbeissä hölistä ja hölöttää.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Keijona
Seuraa 
Viestejä32542

Palastalla  varsin yleinen mekanismi kuvaa subjektiivista käsityskykyä hyvin:

Minä en ymmärrä sinua, sinä olet tyhmä.

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Lentotaidoton
Seuraa 
Viestejä6898

Tokkura: Viron nettietymologisen muut kuin itämernsuomalaiset sanat tässä yhteydessä

hing1 : hinge : hinge 'õhu kopsudesse tõmbamine ja sealt eemaldamine; kopsudest eemaldatav õhk; elu; eluvaim; elusolend, hrl inimene'

Jos olette käyneet Eestissä hautuumailla, niin silmään pistää minun mielestä epälooginen lausahdus lähes joka hautakivessä: ”Siin hingab Jumala rahus...”

Olen (näsäviisaasti) huomauttanut että ”nad ei hinga ju enam mitte midagi”. Ehkä sitten taivaan riemuissa myös hengitetään. Tiedä häntä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla