Pilkkopimeyttä on.

Kissa näkee hyvin hämärässä: sen silmille riittää kuudesosa siitä valosta, jossa ihminen juuri ja juuri vielä näkee. Täysin pi­meässä kissakaan ei näe mitään, eli pilkkopimeys näyttää sen silmin samalta kuin meistä.

Kissan on kuitenkin hiukan helpompi liikkua pimeässä kuin meidän, koska sillä on enemmän apua muista aisteistaan. Tarkka hajuaisti kertoo lähellä olevista kohteista, ja tuntokarvojen avulla se voi tunnustella, onko edessä esteitä.

Tuntokarvoista meille tutuimpia ovat viikset ja silmien yläpuolella olevat pitkät karvat, mutta myös turkin seassa siellä täällä sojottavat muita pidemmät karvat tuottavat tuntoaistimuksia, esimerkiksi viereisestä seinästä tai tuulen suunnasta. Karvassa itsessään ei ole tuntoa, vaan tuntoaistimukset syntyvät karvan liikkeistä sen juuressa.

Vastaajana Helena Telkänranta, eläinten käyttäytymiseen erikoistunut tiedetoimittaja, tietokirjailija ja tutkija

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2014

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Jos kissa näkee hyvin pimeässä, onko sille olemassa pimeyttä?

Kokeilin muuten uudella järjestelmäkamerallani kuvaamista pimeässä vessassa. Yllätyin harmikseni siitä, kuinka paljon valoa se loppujen lopuksi kuitenkin tarvitsee kuvan muodostamiseen. Oven piti olla pari senttiä raollaan, että se sai aikaiseksi kuvan ylipäätään. Käytin pitkiä valotusaikoja, kymmeniä sekunteja. Kuvittelin että noilla valotusajoilla (maksimiaukolla) riittäisi jo ihan homeopaattinen fotonimäärä, mutta ei sitten. Se mikä tavallaan yllätti, vaikkakaan ei sinänsä tullut uutena...
Lue kommentti

くそっ!

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Jos kissa näkee hyvin pimeässä, onko sille olemassa pimeyttä?

Puuhevonen 16.11.2014 klo 10:55 o_turunen 16.11.2014 klo 10:07 Näkeekö kissa oikeasti pimeässä??? Kuten yllä mainittiin, niin kissa näkee hyvin pimeässä — jopa erinomaisesti ihmiseen verrattuna. Kissalla on suuret silmät, joissa on suuri aukko ja paljon valoherkkiä sauvasoluja. Tästä on tietenkin huonopuoli, että kissa näkee valossa kehnosti ja sumeana sekä värinäkö on huono tai melkein olematon. Miksi? En ymmärrä miksi tuossa olisi jokin luonnollinen ehdottomuus. Miksei muka voisi näkeä hyvin...
Lue kommentti

くそっ!