Pilkkopimeyttä on.

Kissa näkee hyvin hämärässä: sen silmille riittää kuudesosa siitä valosta, jossa ihminen juuri ja juuri vielä näkee. Täysin pi­meässä kissakaan ei näe mitään, eli pilkkopimeys näyttää sen silmin samalta kuin meistä.

Kissan on kuitenkin hiukan helpompi liikkua pimeässä kuin meidän, koska sillä on enemmän apua muista aisteistaan. Tarkka hajuaisti kertoo lähellä olevista kohteista, ja tuntokarvojen avulla se voi tunnustella, onko edessä esteitä.

Tuntokarvoista meille tutuimpia ovat viikset ja silmien yläpuolella olevat pitkät karvat, mutta myös turkin seassa siellä täällä sojottavat muita pidemmät karvat tuottavat tuntoaistimuksia, esimerkiksi viereisestä seinästä tai tuulen suunnasta. Karvassa itsessään ei ole tuntoa, vaan tuntoaistimukset syntyvät karvan liikkeistä sen juuressa.

Vastaajana Helena Telkänranta, eläinten käyttäytymiseen erikoistunut tiedetoimittaja, tietokirjailija ja tutkija

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2014

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Jos kissa näkee hyvin pimeässä, onko sille olemassa pimeyttä?

Kokeilin muuten uudella järjestelmäkamerallani kuvaamista pimeässä vessassa. Yllätyin harmikseni siitä, kuinka paljon valoa se loppujen lopuksi kuitenkin tarvitsee kuvan muodostamiseen. Oven piti olla pari senttiä raollaan, että se sai aikaiseksi kuvan ylipäätään. Käytin pitkiä valotusaikoja, kymmeniä sekunteja. Kuvittelin että noilla valotusajoilla (maksimiaukolla) riittäisi jo ihan homeopaattinen fotonimäärä, mutta ei sitten. Se mikä tavallaan yllätti, vaikkakaan ei sinänsä tullut uutena...
Lue kommentti

くそっ!

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Jos kissa näkee hyvin pimeässä, onko sille olemassa pimeyttä?

Puuhevonen 16.11.2014 klo 10:55 o_turunen 16.11.2014 klo 10:07 Näkeekö kissa oikeasti pimeässä??? Kuten yllä mainittiin, niin kissa näkee hyvin pimeässä — jopa erinomaisesti ihmiseen verrattuna. Kissalla on suuret silmät, joissa on suuri aukko ja paljon valoherkkiä sauvasoluja. Tästä on tietenkin huonopuoli, että kissa näkee valossa kehnosti ja sumeana sekä värinäkö on huono tai melkein olematon. Miksi? En ymmärrä miksi tuossa olisi jokin luonnollinen ehdottomuus. Miksei muka voisi näkeä hyvin...
Lue kommentti

くそっ!

Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018