Veteen iskevä salama saa aikaan joka suuntaan etenevän sähkövirran, joka vaimenee nopeasti sitä mukaa, mitä laajemmalle se leviää.

Periaatteessa sähkövirta siis ulottuu rantaan saakka mutta niin heikkona, ettei sillä ole havaittavia vaikutuksia.

Sähkövirtaan liittyvän jännitteen vaarallisuus riippuu veden sähkönjohtavuudesta, mutta karkeasti voidaan sanoa, että luonnonvesissä 100––200 metrin päässä salaman veteeniskukohdasta alkaa uimarillakin olla turvallista. Silti kannattaa rantautua ukkosen uhatessa, sillä iskukohtaa ei voi valita etukäteen.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 5/2000

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:
Tapio Tuomi
tutkimuspäällikkö
Ilmatieteen laitos

Sisältö jatkuu mainoksen alla
kfa
Seuraa 
Viestejä2517

Salamaniskun virtojen reittejä ihmetellessä kannattaa muistaa mistä virta lähtee ja minne se on menossa. Salaman iskiessä maahan tai veteen on virran lähteenä pilven alle kertynyt peilikuvavaraus. Osa virrasta voi tasaantua kauempaakin mutta pääasiassa siis tasataan maan ja veden ylimpään pintakerrokseen ukkospilven alaosassa olevan varauksen aiheuttaman sähkökentän keräämää vastakkaista varausta.

Salamaniskun kohdasta katsottuna pintaa myöten kulkeva virta pienenee siis paitsi normaalin (kaksiulotteisessa tapauksessa) etäisyyden neliön käänteisarvon mukaan niin myös sen mukaan, miten peilikuvavaraus pääsee kertymäalueiltaan kulkeutumaan iskukohtaan. Jos järvi on hyvin matala ja sillä veteen verrattuna paljon paremmin sähköä johtava pohja niin silloin pohjallakin on merkitystä virran kulkureittinä. Peilikuvavaraukset eivät kuitenkaan ole kertyneet järven pohjaan vaan aivan järven pintaan. Järven huono johtavuus aiheuttaa sen, että vaikka salama iskee ei pintaan kertynyt varaus heti pääse tasaamaan potentiaalia vaan se tapahtuu kymmenien mikrosekuntien kuluessa. Tällöin muodostuu hillittömän suuria sähkökenttiä myös vaakasuunnassa järven pinnan suuntaisesti. Sähköpurkaus jatkuu iskukohdasta veden pintaa myöten etenevinä purkauskanavina.

Alla linkitetyn dokumentin kuvassa 3 näkyy, miten suurjännitekipinä ylhäältä alas veden pintaan aihettaa pintaa myöten sen yläpuolella eteneviä vaakasuuntaisia purkauskanavia, jotka siis johtavat sähköä huomattavasti paremmin kuin vesi. Jos sattuu tuollaisen purkauksen reitille niin kärsii. Maahan löyvän salaman kuvassa näkyvät selvästi maan pintaa myöten kulkevat valokaaret.

http://www.lightningsafety.com/nlsi_lhm/Radials.pdf

Uimarin johtavuus järvessä on parempi kuin veden johtavuus. Mitä pidempi uimari on sähkökentän suuntaan sitä suurempi potentiaaliero käsien ja jalkojen välillä. Jos on pakko uida eikä untinopeus vaikuta poispääsyyn ukkosen alta niin ui koiraa. Kurotteleminen käsillä kauas kehosta lisää pituutta ja siten sydämen kautta kulkevaa virtaa. Vuorotahtiin käsien työntäminen pään edelle on erityisen epäterveellistä, jos salamanisku sattuu pään tai jalkojen suunnassa. Kun vasen käsi on kurotettuna kulkee virta sydämen kautta. Jos hyvin johtava uimari sattuu pintaa myöten etenevän purkauksen tielle niin hän voi toimia maadoitusjohtimena ikävin seuraamuksin.

pinklin1
Seuraa 
Viestejä3346

Se entisajan sanonta, jonka mukaan ukkonen kiertää vesistöt, ei siis pidäkään paikkaansa. Onko muuten havaittu kuolleita kaloja järvessä salaman osumakohdassa ja sen lähiympäristössä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla