Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2008

Kalat juovat, merinisäkkäät eivät.Kalat menettävät vettä ulosteiden mukana sekä elimistöä suolaisemman meriveden imiessä osmoottisesti vettä kudoksista. Koska ravinnosta tuleva määrä vähäsuolaista vettä ei riitä korvaamaan nestehukkaa, kalojen täytyy juoda. Meriveden sisältämän suolan ne poistavat kidusten ionipumppujen avulla.

Useimmat merinisäkkäät sitä vastoin saavat kaiken veden ravinnostaan. Suoria havaintoja asiasta on tosin niukasti, mutta esimerkiksi tiedetään eläintarhoissa hylkeiden pärjäävät kuivallakin maalla pitkiä aikoja pelkillä kaloilla ilman juomavettä.

Hylkeet ja valaat eivät menetä vettä osmoottisesti ihon läpi kuten kalat, mikä pienentää veden tarvetta. Ravinto, esimerkiksi plankton, voi kuitenkin olla lähes yhtä suolaista kuin merivesi, ja syödessä vettä voi tulla vahingossa niellyksi.

Merinisäkkäiden sopeutuminen perustuu munuaisten toimintaan: hylkeiden ja valaiden munuainen pystyy tuottamaan virtsaa, joka on suolapitoisuudeltaan merivettä paljon väkevämpää. Tällöin veden tarve kaikkiaan vähenee, ja ravinnon mukana tullut suola poistuu. Hylkeiden ja valaiden erittäin rasvapitoinen maito voidaan myös tulkita paitsi sopeutumaksi poikasten nopeaan kasvuun myös veden säästöön.

Vastaaja:


Esa Hohtola


eläintieteen professori


Oulun yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla