Käyttäytyminen ei hevin muutu. Kuva: Getty Images
Käyttäytyminen ei hevin muutu. Kuva: Getty Images

Pihavierailuja on lisännyt lähinnä levittäytyminen uusille alueille.

Susi on arka eläin, joka välttelee ihmistä. Se on myös utelias ja liikkuu paljon ja ajautuu siksi ihmisasutusten lähelle.

Pihavierailut ovat yleistyneet viime vuosina. Sudet ovat runsastuneet ja levittäytyneet uusille alueille, joilla on monin verroin enemmän asutusta kuin kannan perinteisillä ydinalueilla Itä-Suomessa.

Ihmiskontaktit näyttävät lieventäneen ihmisarkuutta – mutta voisiko sitä lisätä ampumalla pihoihin pyrkivät yksilöt? Susilla on muiden älykkäiden eläinten tavoin sangen kehittyneet kommunikointitaidot, mutta viesti siitä, että liian lähelle ihmistä erehtynyt lajitoveri on menettänyt henkensä, tuskin välittyy muille susille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos asumusten laitamilla oleskelevia susia ammuttaisiin enemmän, pihavierailut toki vähenisivät. Silloin on tärkeää varoa tappamasta lauman aikuisia yksilöitä, sillä yleensä pihoihin hakeutuvat helpon ravinnon perässä saalistustaitojaan vielä hiovat nuoret sudet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asutuksen ulkopuolella susia metsästetään ajamalla tai lippusiimalla. Jahti aiheuttaa susissa pelkoa ja paniikkia, mutta tutkimustietoa ei ole siitä, että metsästys pysyvästi muuttaisi niidenkäyttäytymistä.

Vastaajana Ilpo Kojola,

tutkimusprofessori, Luonnonvarakeskus.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2021

KultaKikkare
Seuraa 
Viestejä4622

ThiNguyen kirjoitti:
Susi on susi lajitovereilleen. 13% susista kuolee toisen suden tappamana.

Mistä sä tollasen numeron löysit?

Kuulostaa suurelta määrältä. Mun tietääkseni sudet tappaa toisia susia todella harvoin. Ainakin suomessa missä susitiheys on matala ja reviirikiistoja harvemmin tulee. Mut useita hirvi/karhukoiria on syöty tänä syksynä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla