Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2012

Ainakaan ruuhkajonosta sillä ei pääse.

Automatka mökille hidastuu yleensä viimeistään silloin, kun moottoritie vaihtuu kaksikaistaiseen maantiehen. Kuski haluaisi eroon ruuhkasta ohittelemalla, mutta pelkääjän paikalta kuuluu vasta-argumentti: ohittelemalla ei päästä yhtään aiemmin perille.

Miksei muka päästä? Kuljettajan mielessä ohitettavan jonon tuolla puolen odottaa tyhjä tie, jota voi ajaa ainakin nopeusrajoitusten mukaan tai miksei vähän ylikin.

Ohitustarve toistuu

– Hyöty riippuu liikennemäärästä ja liikennevirran tiheydestä, selittää Aalto-yliopiston liikennetekniikan professori Tapio Luttinen.

Kun liikennemäärä lähestyy 1 500:aa ajoneuvoa tunnissa, meno kaksikaistaisella tiellä hidastuu merkittävästi, vaikkei suoranaista ruuhkaa vielä olekaan. Jos tiellä ajettaisiin satasen rajoituksen mukaan, liikennetiheydeksi tulisi teoriassa 15 ajoneuvoa kilometrillä. Käytännössä nopeus on lähellä 80 kilometriä tunnissa ja autoja on kilometrin matkalla noin 18.

Jos tällaisella tiellä haluaisi ajaa kymmenen kilometriä tunnissa muuta liikennettä nopeammin, olisi tunnin aikana ohitettava noin 180 autoa, Luttinen laskee. Siis yksi ohitus noin 20 sekunnin välein.

Stressaa ja vaarantaa

Suomen mutkaisilla maanteillä, joilla näkyvyys on harvoin hyvä, ohittelu stressaa ja vaarantaa liikenteen. Erityisen stressaavaa ja turvatonta ohittelu on jonossa, josta on vaikea löytää sopivaa paluurakoa. Esimerkkitapauksessa ajoneuvojen keskimääräinen välimatka on vain 55 metriä.

Ja jos on kahdeksankympin sijaan onnistunut ajamaan tunnin yhdeksääkymppiä, säästöä on kertynyt alle seitsemän minuuttia. Neljän tunnin ajon ja yli 700 ohituksen jälkeen ohittelija voisi siis pitää vajaat puoli tuntia pidemmän tauon kuin liikennevirran mukana ajanut.

Taktikointi ei tepsi

Teoriassa ohittelusta olisi enemmän hyötyä, jos liikennemäärä edessä olisi pienempi kuin takana, Luttinen myöntää. Jos liikennemäärä kasvaisi esimerkiksi perjantai-iltana töiden jälkeen todella nopeasti, ruuhka-ajan alussa startannut ohittelija voisi päästä jonon kärkeen.

Sen sijaan jos liikennemäärä olisi jyrkästi pienenemässä, järkevintä olisi ohittelun sijasta pitää kahvitauko, jonka aikana tie tyhjenisi.

Käytännössä Suomen tiet kuitenkin ruuhkautuvat ja tyhjenevät niin vähitellen, ettei tällaisesta taktikoinnista ole juuri iloa.

Vastaaja:


Marko Hamilo


tiedetoimittaja

Rapeus jää haaveeksi, jos pannu on kylmä ja rasva tavallista voita.

Maailmassa ei ole niin hyvää kokkia, ettei ensimmäinen yritys olisi aina riekaleinen valkea möykky. Toinen lettukokin kummajainen on se, että ensimmäisen puolen paistopinnalla on aina erilainen kuvio kuin toisen. Tieteellistä syytä kumpaankaan ilmiöön ei tarkkaan tiedetä.

Yleensä paistaja on malttamaton ensimmäistä lettua odottaessaan ja annostelee siksi taikinaa liian kylmälle pannulle. Parempaan tulokseen pääsee, jos antaa pannun kuumentua perusteellisesti. Lisäksi rasvan pitää antaa ruskistua.

Letuista saa rapeita ja kullankeltaisia, kun paistaa ne kuumalla pannulla kirkastetussa voissa. Silloin vesi haihtuu nopeasti paistoksen pinnalta. Rapeus jää helposti syntymättä, mikäli käyttää tavallista voita tai muuta vesipitoista rasvaa. Tällöin lettutaikina vain kiehuu vedessä.

Kirkastettu voi valmistetaan poistamalla voista heraproteiini ja vesi. Jäljelle jää voiöljy, joka kestää palamatta erittäin korkeita paistolämpötiloja.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018

Molemmat ovat oman kielikuntamme perintöä, eivät lainaa länsinaapurista.

Suomen minä-pronomini ei ole lainaa ruotsista, vaan se kuuluu uralilaisen kielikunnan ikivanhaan perintösanastoon. Sille löytyy etymologisia vastineita itämerensuomesta samojedikieliin asti, joten se on ollut suomessa ja sitä edeltäneissä kielimuodoissa jo tuhansien vuosien ajan, kauan ennen kosketuksia ruotsiin.

Äänneasultaan samantapaisia ensimmäiseen persoonaan viittaavia pronomineja on myös muissa kielikunnissa. Indoeurooppalaisten kielten lisäksi niitä löytyy esimerkiksi mongoli- ja tunguusikielistä, eskimo-aleuttilaisista kielistä, eräistä tunnetuista muinaiskielistä, kuten etruskista ja sumerista, sekä monista paleosiperialaisista kielistä, jotka eivät tiettävästi ole sukua toisilleen.

Tätä pronominien yhtäläisyyttä ovat jotkut tutkijat pitäneet todisteena kielikuntien välisestä alkusukulaisuudesta, mutta vaikka ensimmäisen persoonan pronomini kuuluu kielen parhaiten säilyviin aineksiin, kielitieteellisesti perusteltuja sukulaisuusteorioita ei voi rakentaa pelkästään yksittäisten pronominien varaan.

Itse-sanalla on erikoinen historia. Sekin kuuluu ikivanhaan suomalais-ugrilaiseen perintösanastoon, mutta se ei ole alkuaan ollut pronomini vaan substantiivi, joka on tarkoittanut varjoa tai ihmisen varjosielua. Ihminen näkee varjossa oman kuvansa, siis itsensä, ja sukukielten sanavastineista päätellen myös ihmisen sielun eli hänen henkisen minänsä on aikoinaan uskottu heijastuvan hänen varjossaan.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018