Kala ei ihmisen tavoin tiedosta kipua, koska sillä ei ole aivokuorta.

Jos kala tuntisi voimakkaasti kipua, se lamaantuisi täysin joutuessaan koukkuun. Kipuun reagoiminen onkin kaloille refleksi.

Kivun vähäisestä merkityksestä viestii se, että uistimeen tarttunut hauki iskee usein uudestaan. Enemmän kuin kärsimyksestä, kysymys onkin siitä, säilyykö pyydetty kala elinkelpoisena.

Suomessa on viime vuosina yleistynyt varsinkin perhokalastajien suosima pyyntitapa, catch and release (pyydä ja päästä), jossa saalis palautetaan takaisin vesistöön. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tekemissä kokeissa on havaittu, että vapautetut taimenet ja harjukset selviävät hyvin kalastuksen aiheuttamasta rasituksesta ja pystyvät lisääntymään normaalisti. Irti päästettyjen kuolleisuus on alle prosentti.

Kalaa ei pidä vapautettaessa vahingoittaa roikottamalla sitä siimasta tai puristelemalla. Koukku kanattaa irrottaa pihdeillä tai tarkoitusta varten tehdyllä koukunirroittimella. Koukun syvälle vatsaansa niellyt tai kiduksistaan repeytynyt kala on syytä lopettaa. Perhokalastajien käyttämät pienet, väkäsettömät koukut jäävät yleensä suupieleen eivätkä vahingoita kalaa.

Suomen vesissä riittää toki kaloja syötäväksi, mutta pyydä ja päästä-menetelmä on tietyin paikoin ainoa vaihtoehto, jos halutaan harrastaa kalastusta ja samalla suojella uhanalaisia lohikalakantoja.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 4/1998

Vastaaja:


Ari Saura


tutkija


Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla