Loinen kukkii valottakin. Kuva: Getty Images
Loinen kukkii valottakin. Kuva: Getty Images

Jos energiaa on varastossa, niin kyllä.

Jos kysymyksellä tarkoitetaan sitä, että kasvi eläisi jatkuvasti pimeässä, niin vastaus on kielteinen. Tämä johtuu siitä, että fotosynteesi eli yhteyttäminen vaatii valoa.

Fotosynteesi on kasvien ainoa keino tuottaa energiaa kasvuun ja elintoimintoihin, joten valo on välttämätöntä. Kasvin lehdissä sijaitsevat valoherkät pigmentit, fytokromit, tunnistavat, onko valoa läsnä.

Jos taas kysymyksellä tarkoitetaan sitä, kasvavatko kasvit yöllä, niin vastaus on myönteinen. Kun kasvi on päivän aikana saanut valoa ja fotosynteesi toiminut, energiaa riittää kyllä kasvuun yönkin aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös silloin, kun esimerkiksi juurissa on paljon varastoaineita, kasvi voi kasvaa jonkin aikaa pimeässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin tekevät esimerkiksi valkoiset parsat. Ne ovat keränneet varastoaineita juuriinsa edellisenä kesänä ja kasvattavat mullan alla valkoiset versot, jotka vihertyvät ja muuttuvat fotosynteettisesti aktiivisiksi vasta saatuaan valoa.

Kasvikunnasta löytyy myös poikkeuksia. Jotkin loiskasvit voivat kasvaa, vaikka olisi täysin pimeää. Niillä ei ole lainkaan viherhiukkasia eikä niissä tapahdu fotosynteesiä. Esimerkiksi mäntykukka saa ravintonsa loisimalla männyn juurissa ja pärjää siksi ilman valoakin.

Vastaajana Kurt Fagerstedt,

kasvifysiologian professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2020

Sisältö jatkuu mainoksen alla