Hätä yllättää yksilöllisesti. Kuva: Shutterstock
Hätä yllättää yksilöllisesti. Kuva: Shutterstock

Joillakin virtsaamistarve syntyy jo 2,5 desilitrasta.

Aikuisen ihmisen virtsarakkoon mahtuu melko helposti noin neljä desilitraa virtsaa. Viimeistään silloin tekee mieli tyhjentää rakko. Jos tässä vaiheessa jää pidättelemään, tulee melko pian niin tukala olo, että haluaa vessaan ja kiireesti.

Virtsaamistarve on kuitenkin yksilöllinen. Joillakin pissahätä syntyy jo 2,5 desilitrasta.

Virtsan määrä vaihtelee juodun nestemäärän mukaan. Keskimäärin nautimme nesteitä sen verran, että pissaamme päivässä vähintään litran, usein enemmänkin. Pissakäyntejä kertyy siten vähintään kolme päivässä, mutta monesti useampia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos pissaamista lykkää, virtsarakko venyy yli, ja se tuntuu kipuna. Kukaan ei kykenekään pidättämän pissaamista niin pitkään, että siitä olisi elimellistä haittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joissakin sairauksissa virtsarakon tyhjeneminen häiriintyy, ja silloin rakkoon voi toistuvasti kertyä liikaa virtsaa. Jos tilaa ei hoideta ajoissa, seuraukset ovat huonot. Rakon ylipaine välittyy virtsanjohtimia munuaisiin, jotka vaurioituvat nopeasti.

Vastaajana Pertti Mustajoki,

professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2017

Vierailija

asdf kirjoitti:
Raspu kirjoitti:
Kerran join kuus isoo tuoppii kusematta. Oli vähä nestevajausta.

Aika kova. Mä join joskus 16- tai 17-vuotiaana seitsemän 0,33 l pulloa keskaria kusematta vaan siksi, kun joku muu oli juonu kuusi. Kusetti ihan armottomasti. Tossa ei siis ollut nestevajausta, vaan ihan lapsellista elvistelyä.

Joo. Olin shangaissa näyttelyssä esittelijänä. Puku päällä koko päivän kuumassa hallissa. Toi 6 meni heittämällä dinnerillä. Eikä tarvinu kärvistellä. Oli varmaan useemman litran nestevajaus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla