Runsaat kahdeksan minuuttia.

Maapallo on Auringosta keskimäärin noin 150 miljoonan kilometrin etäisyydellä. Koska valon nopeus avaruuden tyhjiössä on 300 000 kilometriä sekunnissa, tähän matkaan siltä menee 500 sekuntia eli 8 minuuttia 20 sekuntia.

Jos tarkkoja ollaan, aika vaihtelee vuoden mittaan. Juuri nyt, toukokuun lopulla, Maan etäisyys Auringosta on 151,6 miljoonaa kilometriä, joten aikaa kuluu noin 8 minuuttia 25 sekuntia. Sydäntalvella etäisyys on vain 147,1 miljoonaa kilometriä ja aika 8 minuuttia 10 sekuntia.

Sekuntipeliä voidaan jatkaa myös Auringon itsensä kohdalla. Koska Auringon läpimitta on noin 1,4 miljoonaa kilometriä, Auringon keskikohta on meitä 700 000 kilometriä lähempänä kuin Auringon näkyvä reuna. Siten reunalta lähtenyt valo matkaa Maahan runsaat kaksi sekuntia pidempään kuin kiekon keskeltä lähtenyt valo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaajana Heikki Oja,
tähtitieteen dosentti, Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 4/2000

Neutroni
Seuraa 
Viestejä33551
jussipussi
Kauanko kestää valon matka auringon ytimestä auringon pinnalle? Paljon mieltä kutkuttavampi kysymys.

Tuo ei ole ollenkaan niin yksiselitteinen kysymys, vaan vatii sen määrittelemistä mitä tarkoitetaan valon kulkemisella. Energia ei kulje suoraan läpi Auringon, vaan muuttaa muotoaan lukemattomia kertoja. Fotonit absorboituvat ja muuttuvat liike-energiaksi, liike-energia muuttuu takaisin fotoniksi termisen emission kautta, välillä energia kulkee liikkuvan kuuman kaasumassan mukana (absorboituen ja emittoituen fotoneiksi koko ajan).

Ei ole mitään yksittäistä identifioitavissa olevaa energiahiukkasta, jota voisi seurata koko matkan. Jonkinlaisen arvion tarjoaa aikavakio, jolla Aurinko alkaisi jäähtyä, jos sen enrgiantuotanto loppuisi. Se on kymmenen miljoonan vuoden suuruusluokkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla