Karuilla kasvupaikoilla viihtyvä mänty kasvaa tukkipuun mittoihin Etelä-Suomessa 80 vuodessa ja pohjoisessa 120 vuodessa.

Lapissa sotien jälkeen avohakatuille ja kulotetuille ”Osaran aukeille” kylvetyt männiköt ovat kuitenkin kehittyneet poikkeuksellisen nopeasti ja ovat uudistuskypsiä Sodankylänkin korkeudella selvästi alle 100 vuodessa.

Etelä-Suomen rehevien kasvupaikkojen harvennetut istutuskuusikot ovat uudistuskypsiä 60 vuodessa. Vastaavat rauduskoivikot tuottavat järeän vaneripuusadon 40 vuodessa. Sitä ennen koivikkoa on harvennettava ensin 15–20 vuoden iässä, toisen kerran 25–30 vuoden iässä.

Etelä-Suomessa istutettu hybridihaapa kasvaa ensi vuosikymmeninään keskimäärin vuodessa sentin paksuutta, metrin pituutta ja kymmenen kuutiota runkopuuta. Näin laskien haavikko on uudistuskypsä 25-vuotiaana. Ellei haavikkoa harvenneta, siitä saadaan kuitupuuta valkean painopaperin raaka-aineeksi. Noin 10–15 vuoden iässä harvennetusta haavikosta saadaan vuosikymmentä myöhemmin päätehakkuussa myös tukkipuuta.

Tropiikissa puut kasvavat huomattavan nopeasti. Esimerkiksi Eucalyptus grandis on Brasiliassa uudistuskypsä 7 vuodessa. Eucalyptus globulus taas varttuu uudistuskypsäksi Chilessä, Portugalissa ja Espanjassa 10–15 vuodessa. Trooppisten havupuiden kiertoajat vaihtelevat 15–25 vuoden välillä.


Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2006


 

Vastaaja:


Kari Mielikäinen


tutkimusjohtaja, professori


Metsäntutkimuslaitos

Esiäidin kannatti kyllästyä. Kuva: SPL/MVPhotos

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017