Ruoka kulkee ihmisen ruoansulatuskanavassa yhteensä noin kaksi vuorokautta.

Mahalaukusta se liikkuu eteenpäin parin tunnin kuluttua syömisestä. Useita metrejä pitkässä ohutsuolessa ruokasula viipyy runsaat kolme tuntia. Loput ajasta eli yli puolitoista vuorokautta kuluu paksusuolessa.

Ruoan laatu heijastuu matkavauhtiin. Paljon sulamatonta kuitua kuten kokojyvätuotteita ja kasviksia sisältävä ruoka liikkuu suolistossa tavallista nopeammin. Myös ulostamistiheys vaikuttaa paljon. Jos vessareissu jonain päivänä jää väliin, tavara viipyy suolessa vuorokauden pitempään. Ummetuksen rajana pidetään yli 72 tunnin läpikulku-aikaa. Vastaavasti ripulissa ruoka läpäisee paksusuolen vauhdilla.

Ruoan viipyminen suolessa on hyvä muistaa, kun arvioi eri ruokien yhteyttä vatsavaivoihin. Maitotuotteisiin ja kasvikuituihin liittyvät ilmavaivat syntyvät vasta, kun ruokasula on ollut jonkin aikaa paksusuolessa. Vatsan vaivatessa kannattaa miettiä, mitä söi 5––7 tuntia aikaisemmin, sillä niin kauan kestää, ennen kuin maitosokeri tai muut sulamattomat ainekset ovat ehtineet paksusuoleen, missä ne hajoavat.

Julkaistu Tiede-lehdessä 9/2007

Vastaaja:
Pertti Mustajoki
professori
Lääkäriseura Duodecim

Chair
Seuraa 
Viestejä2799
Liittynyt6.9.2005

Kauanko ruoka matkaa suolistossa?

"Vatsan vaivatessa kannattaa miettiä, mitä söi 57 tuntia aikaisemmin, sillä niin kauan kestää, ennen kuin maitosokeri tai muut sulamattomat ainekset ovat ehtineet paksusuoleen, missä ne hajoavat." Tarkoittaako tuo 57 tuntia 5 - 7 tuntia? On nimittäin saman tyylisiä virheitä näissä kysy-jutuissa aika paljon. Olisiko vika softassa? Kannattaa korjata mahdollisimman pian, sillä nykyisellään vastaukset muuttuvat virheen takia järjettömiksi, mikä ei ainakaan paranna Tiede-lehden ja tiede.fi:n imagoa...
Lue kommentti

"Die Theorie bestimmt was wir beobachten können."(Albert Einstein)