Puolisäilykkeille annetaan vähemmän aikaa kuin täyssäilykkeille, mutta kuukausia kumminkin. Kuva: Akseli Valmunen/HS
Puolisäilykkeille annetaan vähemmän aikaa kuin täyssäilykkeille, mutta kuukausia kumminkin. Kuva: Akseli Valmunen/HS

Kysymys ei ole yksiselitteinen, sillä säilykkeitä ovat sekä täyssäilykkeet että puolisäilykkeet.

Molempien pakkauksiin on tehtävä ”parasta ennen” -päiväys eli merkintä ajankohdasta, johon asti elintarvike asianmukaisesti säilytettynä säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Säilykkeiden säilyvyysajan määrittämisestä on vastuussa valmistaja.

Puolisäilykkeet vaativat säilyäkseen jääkaappilämpötilan; tavallisesti vähimmäissäilyvyysaika on useita kuukausia. Täyssäilykkeet säilyvät huoneenlämmössä, koska ne on lämpökäsitelty bakteerien ja niiden itiöiden tuhoamiseksi.

Lämpökäsittelyissä on kuitenkin eroja: kasvis-ja vihannessäilykkeisiin käytetään yleensä lievempää bakteereja tuhoavaa käsittelyä kuin lihasäilykkeisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Useimmat täyssäilykkeet pysyvät yleensä syömäkelpoisina vuosia – lihasäilykkeet tehokkaamman käsittelyn ansiosta huomattavasti kauemmin kuin vihannes- ja kasvissäilykkeet. Jotkin lihasäilykkeet säilyvät jopa kymmenen vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Säilyvyyteen vaikuttavat olennaisesti myös tölkin kunto ja saumaus. Vaurioituneeseen tölkkiin voi päästä bakteereja, jotka pilaavat säilykkeen. Tölkin pullistuminen on yleensä merkki mikrobikasvusta, jolloin kyseessä voi olla vaarallinen ruokamyrkytystoksiinia tuottava Clostridium botulinum -bakteeri. Pullistuneen tölkin sisältöä ei saa syödä. 

Vastaajajana Maija Hatakka,
elintarvikeylitarkastaja, Elintarvikevirasto

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2002

Sisältö jatkuu mainoksen alla