Puolisäilykkeille annetaan vähemmän aikaa kuin täyssäilykkeille, mutta kuukausia kumminkin. Kuva: Akseli Valmunen/HS
Puolisäilykkeille annetaan vähemmän aikaa kuin täyssäilykkeille, mutta kuukausia kumminkin. Kuva: Akseli Valmunen/HS

Kysymys ei ole yksiselitteinen, sillä säilykkeitä ovat sekä täyssäilykkeet että puolisäilykkeet.

Molempien pakkauksiin on tehtävä ”parasta ennen” -päiväys eli merkintä ajankohdasta, johon asti elintarvike asianmukaisesti säilytettynä säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Säilykkeiden säilyvyysajan määrittämisestä on vastuussa valmistaja.

Puolisäilykkeet vaativat säilyäkseen jääkaappilämpötilan; tavallisesti vähimmäissäilyvyysaika on useita kuukausia. Täyssäilykkeet säilyvät huoneenlämmössä, koska ne on lämpökäsitelty bakteerien ja niiden itiöiden tuhoamiseksi.

Lämpökäsittelyissä on kuitenkin eroja: kasvis-ja vihannessäilykkeisiin käytetään yleensä lievempää bakteereja tuhoavaa käsittelyä kuin lihasäilykkeisiin.

Useimmat täyssäilykkeet pysyvät yleensä syömäkelpoisina vuosia – lihasäilykkeet tehokkaamman käsittelyn ansiosta huomattavasti kauemmin kuin vihannes- ja kasvissäilykkeet. Jotkin lihasäilykkeet säilyvät jopa kymmenen vuotta.

Säilyvyyteen vaikuttavat olennaisesti myös tölkin kunto ja saumaus. Vaurioituneeseen tölkkiin voi päästä bakteereja, jotka pilaavat säilykkeen. Tölkin pullistuminen on yleensä merkki mikrobikasvusta, jolloin kyseessä voi olla vaarallinen ruokamyrkytystoksiinia tuottava Clostridium botulinum -bakteeri. Pullistuneen tölkin sisältöä ei saa syödä. 

Vastaajajana Maija Hatakka,
elintarvikeylitarkastaja, Elintarvikevirasto

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2002

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2513
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti